V sushi číhají paraziti a rychle se množí

 Zdraví 
26. března 2020 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
V syrových rybách jsou nebezpeční červi Depositphotos
Podle nových vědeckých zjištění se v sushi, které má miliony fanoušků po celém světě, skrývají paraziti, kteří se navíc poměrně rychle množí.

Studie vedená vědci z University of Washington zjistila dramatický nárůst počtu červů přenášených na lidi, kteří konzumují syrové nebo nedostatečně vařené mořské plody.

Na základě zjištění z předchozích studií dospěli autoři k závěru, že milovníci mořských plodů mají dnes mnohem větší pravděpodobnost toho, že se zakousnou do parazita, než tomu bylo ještě před několika desetiletími. Vědci totiž neví, proč se v letech 1967 až 2017  u syrových ryb zvýšil počet parazita Anisakis neboli sleďového červa až 283krát.

Nejsou to hezké výsledky

Lidé, kteří si dají sushi, si mohou stěžovat na nevolnost, zvracení a průjem v domnění, že jde o lehkou otravu jídlem. Ve skutečnosti jim tyto zažívací potíže způsobil tento červ, který napadá střevní stěnu. Červi alespoň naštěstí nemohou v lidském střevě žít, ani se v něm množit déle než několik dní, takže nevolnosti a další zažívací potíže obvykle odezní poté, co červi ve střevech zemřou.

Navzdory svému názvu se sleďový červ vyskytuje v celé řadě druhů olihní a ryb. Anisakis obvykle najde cestu do svého hostitele nejprve infikováním krevet a dalších živočichů, které jsou zase pojídány většími rybami, jež se nakonec ocitají na talířích lidí.

Červů je už moc

Odborníci v oboru dříve dokázali odstraňovat červy z potravin před tím, než byly k dispozici ke spotřebě, ale s rostoucím počtem červů je to stále obtížnější.

V každé fázi zpracování mořských plodů a přípravy sushi by tedy červi měli být odstraněni, ale zdaleka se tomu už v posledních letech neděje. Ti, kdo si tedy rádi pochutnávají na sushi, musejí počítat s tím, že každé jejich sousto s největší pravděpodobností obsahuje červa.

Naštěstí, jak už bylo vysvětleno, červi lidem způsobují pouze zažívací potíže, nikoliv větší zdravotní problémy.

Jedním z důležitých důsledků této studie je také zjištění, že existuje obrovské, rostoucí zdravotní riziko pro samotné mořské savce. Dosud se totiž neuvažovalo o tom, že by paraziti mohli být příčinou toho, že se některé populace mořských savců nedokážou rozmnožovat. A to by mohl být nebezpečný začátek nechtěného řetězce, který by mohl mít neblahý vliv jak na samotnou mořskou populaci, tak návazně i na člověka. Dále čtěte: Co všechno s lidským organismem dokáže avokádo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47