Nemůžete pít kávu? Zkuste tyhle náhražky, mají mnoho pozitiv

 Zdraví 
27. června 2018 16:11 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kafe nemusí být vždy jen z kávových zrnek Pixabay
Káva je nápoj společenský. Jdeme na ni posedět s přáteli. Uvaříme si ji v práci, když si chceme popovídat s kolegy. A taky si ji dáváme po ránu, protože umí „nakopnout“. Ale co když nám nedělá dobře?

V dnešní době, když je možné koupit v obchodech naprosto cokoliv, není problém ani s kávou. Jsou jedinci, kterým jednoduše nechutná, ale rádi by měli nějakou „společenskou berličku“ místo ní. A pak jsou lidé, kteří ji nemohou pít ze zdravotních důvodů. Pro ty jsou pak náhražky mnohdy doslova spásou. Po čem tedy můžeme v obchodech sáhnout?

Špaldová káva

Jde o kávovinu, která je vyrobená z pražené pšenice špaldy. Ta má tu výhodu, že má v sobě opravdový koktejl bílkovin, vitaminů a minerálů (B1, B2, hořčík, vápník, fosfor, zinek…).

Má i vysoký obsah vlákniny a díky tomu podporuje trávení. Špaldovou kávou tedy svému tělu uděláte jedině dobře. Seženete jak kávu mletou, tak i instantní.

Melta

Snad nejznámější „nekofeinové kafe“. Vyrábí se ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Ovšem pozor – melta má jednu nevýhodu. Obsahuje lepek, takže není vhodná pro ty, kteří trpí celiakií. Nejlépe chutná v kombinaci s mlékem. Můžete si ji i dosladit cukrem. Meltu dnes seženete jako směs, v nálevových sáčcích nebo dokonce i instantní.

Cikorka

Tak tuhle náhražku kávy pamatují ještě velmi dobře naše babičky. Vyrábí se pražením kořene čekanky. Cenná je hlavně z toho důvodu, že obsahuje inzulín, který pomáhá při žlučových kamenech, při nemocech močových cest, ledvinových kamenech, zácpě či nechutenství. Cikorka se dříve (ještě za války) pila s mlékem, případně i cukrem. Nebo medem, ale pozor na to, jaký kupujete. A pokud si k tomu představíte krajíc chleba, máte rázem typickou snídani našich předků. 

Ajurvédské kafe – Brahmi

Jde o nekofeinovou směs s extraktem z byliny brahmi (bacopa monnieri). Ta se používá v tradiční indické ajurvédské medicíně jako vynikající Jang tonikum např. při mužské a ženské neplodnosti. Nápoj je vyroben z bylin po tisíce let vysoce ceněných. Brahmi pomáhá ke zlepšení paměti a koncentrace, k celkovému zklidnění a k získání lepší schopnosti učit  se, jasně uvažovat a rychle reagovat. Působí i proti stresu a jeho následkům zažívání. Další složka, čekanka lékařská, podporuje trávení a příznivě působí na činnost jater. Název brahmi znamená kosmické vědomí.

Žaludová káva

U nás není tolik známá. Pila se hlavně za 2. světové války v Americe. Připravit si ji ale můžete klidně sami doma. Libovolné množství žaludů oloupeme, nasekáme, nasypeme na pánev a opatrně pražíme. Poté vysypeme do hmoždíře a rozdrtíme (můžeme použít i mixér). Hotovou drť skladujeme v dobře uzavřené nádobě. "Kávu" připravíme přelitím 1 čajové lžičky drti vroucí vodou. Léčebný účinek posílíme, když tuto kávu ještě 10 minut povaříme. Pijeme 1x až 2x denně při otocích lymfatických žláz, při onemocnění močového měchýře či k celkovému posílení organismu. Pro zlepšení chuti můžeme do kávy přidat mléko či kakao.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod