Bříza není jen alergen, má také léčivé účinky. Překvapí vás, na co všechno se dá využít

 Zdraví 
27. června 2018 09:03 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bříza pomáhá na řadu neduhů, což byste možná nečekali Shutterstock
Bříza patří mezi nejvýznamnější tuzemské alergeny. Kvůli tomu mizí tyto stromy například z parků na sídlištích i z prostranství před rodinnými domy. Málokdo ale ví, že bříza bělokorá má také léčivé účinky.

Jedná se o vysoký, štíhlý, listnatý strom s bílou kůrou. Plodem břízy je nažka. Pro alergiky jsou důležité měsíce duben a květen, kdy bříza kvete. Co se léčivých účinků týče, z břízy se používá pro tyto účely hlavně list, někdy ale i březová míza a pupeny.

List břízy je skvělým diuretikem vhodným při revmatismu, dně a nemocech ledvin a močových cest. Má též potopudné účinky, kdy zbavuje organismus chloridů a jiných solí. Snižuje také krevní cholesterol. Pupeny pomáhají při osteoporóze a při nemocech slinivky břišní - pankreatu a sleziny. Koupele z březového listí pomáhají při revmatismu a při otocích. A konečně, březová míza se používá i jako vlasové tonikum.

Bříza pomáhá na řadu neduhů

Shrneme-li léčivé účinky břízy, pak lze konstatovat, že jsou poměrně rozsáhlé. Uleví vám od nemocí ledvin a vylučovacího ústrojí, revmatismu a bolesti kloubů, pomáhá i při nemocech srdce, čistí vlasovou pokožku a podporuje růst vlasů, snižuje v těle hladinu cholesterolu, účinná je i na řídnutí kostí (osteoporózu), nemoci slinivky břišní i sleziny.

Z listů (sbíráme zejména mladé listy) se připravuje nálev a pije se v běžném množství třikrát denně mezi jídly. Jako prostředek proti dně a revmatismu se užívá zvláště s tužebníkem, bezem a lípou. V urologii se kombinuje například s brutnákem nebo kopřivou.

Zkuste si například uvařit močopudný čaj proti vodnatelnosti. Potřebovat budete pět listů břízy, pět natí zlatohýlu, list medvědice nebo borůvky, tři natě přesličky a tři rozrazilu, dvě natě průtržníku a dva lusky fazolu. Dvě lžíce směsi zalijte šesti decilitry vroucí vody a nechejte přikryté 15 minut vylouhovat. Přeceďte a vypijte čaj nadvakrát, ráno a večer. Čaj si můžete uvařit i z dalších neobvyklých bylin.

Bříza se využívá i v kosmetice a v kuchyni

Z pupenů sbíraných na jaře se dělá tinktura a užívá se v množství 30 kapek třikrát denně. Koupel se připravuje asi z deseti hrstí čerstvých nebo osmi hrstí sušených listů. Listy se povaří asi v pěti litrech vody a vlijí se do vany. Koupel by měla trvat deset až 15 minut.

Nemusíte mít přitom obavu z nežádoucích účinků. Bylina není toxická, ale neměli byste ji dlouhodobě užívat ve velkých dávkách.

V kosmetice se z březové mízy dělají vlasové vody, které omezují tvorbu lupů a maštění vlasů a zlepšují pružnost vlasů a lesk. Březové listy využijete i v kuchyni. Dá se z nich udělat jarní salát nebo je můžete přidávat do zeleninových salátů. Z březové mízy lze vyrábět také sirup.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty