Přechod nemusíte ani pociťovat. Návod, jak zvládnout menopauzu bez léků

 Zdraví 
25. června 2018 10:47 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přesný věk, kdy se menopauza dostaví, odhadnout nelze Pixabay
Drtivá většina žen ve věku 45 – 60 let se obává akutních fyzických zdravotních problémů spojených s menopauzou (pocení, návaly horka, náladovost, tloustnutí). A znáte to, čeho se bojíme, to i přitahujeme.

Reálně jsou ženy v menopauze nejvíce ohroženy nemocemi srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou jejich úmrtí (ženy po přechodu na ně umírají 16x více než na obávanou rakovinu prsu).

Čas na přechod

Přesný věk, kdy se menopauza dostaví, odhadnout nelze. Značně jej ovlivňuje genetika, první menstruace, počet dětí, životní styl a dokonce i rasa či zeměpisná poloha, kde žena žije. Svoji roli sehrávají i socioekonomické faktory. Nutno rovněž podotknout, že ženám s poruchou autoimunity selhávají vaječníky mnohem dříve než zcela zdravým ženám. Může to být ještě i před čtyřicátými narozeninami. Zajímavé je i to, že zatímco se délka života prodlužuje, tak menopauza nastupuje stále ve stejném čase.

Jídelníček je základ

Takže co dělat pro to, abychom se cítili dobře, když to přijde? Vcelku nutný je vyvážený jídelníček. Což si ostatně pamatujeme i z období těhotenství. Jakmile se v těle něco děje a mění se hormony, je třeba nutné dbát na to, co vkládáme do úst.

A stejně jako v těhotenství i v období menopauzy je třeba jíst potraviny, které nám s tímto „novým“ stavem pomohou, dodají tělu živiny a postaví nás na nohy. V tomto období života ženy by však v jídle rozhodně neměly chybět fytoestrogeny. Což jsou přírodní látky podobné ženským pohlavním hormonům. Vyzkoušet můžete i superpotraviny.

Červený jetel

Fytoestrogeny se v naší stravě téměř nevyskytují a proto je nutné, zvláště v období klimakteria, je doplňovat. Pokud tělu dodáte hladinu těchto přírodních hormonů, bude spokojené a vás už nebude upozorňovat prudkými změnami nálad, návaly, poruchami spánku, řídnutím kostí nebo snížením libida na to, že je něco špatně. Jedním z nejsilnějších zástupců této kategorie je červený jetel. A užívat je mohou všechny ženy, nejen ty v přechodu. Přírodní hormony z jetele pomohou i s kvalitnějším sexuálním životem, oddálí stárnutí a zmírní problémy s premenstruačním syndromem.

Správně složená strava

Dál je potřeba doplňovat vícenenesycené mastné kyseliny, dostatek bílkovin, vláknina, vápník a vitaminy D, E a B. V případě vysoké hladiny cholesterolu by pak ženy měly dbát na dostatečný příjem rostlinných sterolů, o kterých bylo prokázáno, že jeho hladinu výrazně snižují. Pokud ženy dodržují dlouhodobě pestrý a vyvážený jídelníček a nezapomínají ani na pravidelný pohyb, mají pro své srdce i celkové zdraví velký náskok.

Dejte si soju

Sojové boby obsahují pro organismus nezbytné aminokyseliny, minerální látky jako například fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. V neposlední řadě také důležité vitaminy A, B, D, E. Soja obsahuje 7x více minerálů než mléko a 2x více než běžné luštěniny. Ideálně také pomáhá při revmatických onemocněních nebo osteoporóze. Je to nejlepší prevence proti srdečním chorobám i proti kazivosti zubů. Pomáhá při překyselení žaludku, pálení žáhy, ekzémech nebo vyrážkách. A taky dokáže vcelku rychle zatočit s případným nedostatkem ženských hormonů. Jako prevenci byste si ji měli dát alespoň jednou až dvakrát týdně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008