Sbírejte lichořeřišnici. Umí zatočit i se zlatým stafylokokem

 Zdraví 
12. října 2018 09:32 / Šárka Sokolská
  7
📷
4 fotografie v galerii
Tato malá nenápadná bylina v sobě ukrývá sílu antibiotik Depositphotos
Lichořeřišnice strčí do kapsy i ty nejdražší nabízené preparáty. Je nejenom chutná, ale jde o nejsilnější přírodní antibiotikum, které umí vyléčit nejeden zánět, včetně zlatého stafylokoka.

Lichořeřišnice je malá nenápadná rostlina původně pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala až po Kolumbovských výpravách a nejvíce se zde rozšířila v 17. století. Její krásné žluté a oranžové květy jsou okrasou zahrady, ale nejdůležitější je především její léčivý účinek.

Silnější než antibiotika

Lichořeřišnice má silné antibiotické, antivirové a antibakteriální účinky. Pomáhá především při léčbě zánětů močového měchýře a zánětech horních cest dýchacích. Působí proti všem ze 46 kmenů bakterií, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin.

Chutná i zdravá

Hned prvním plusovým bodem této byliny je skutečnost, že ji lze využívat úplně. Pokud lichořeřišnici pěstujete doma, může se stát zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Kromě toho, že je chutná, obsahuje i velké množství vitaminu C a vlákniny.

Účinná na stafylokoka

Řada lidí, které trápí problém zlatého stafylokoka, nedá dopustit na tuto drobnou květinku. Úspěchy s ní hlásá řada nemocných, kterým nepomohly ani ta nejsilnější antibiotika. Ta dokáže skvěle nahradit také další přírodní zázrak jménem kolostrum. Více o jeho účincích jsme psali zde.

Zatočí se záněty

Lichořeřišnice je také vhodná při zánětech dýchacích cest. Díky ní můžete nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.

Zlikviduje salmonelu

Muži ji ocení při prevenci a léčbě onemocnění prostaty. Ženám uleví při zánětech vaječníků a ženských pohlavních orgánů, koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus. V žaludku likviduje bakterie Helicobakter pylori, které jsou často původcem žaludečních vředů. Velmi pozitivně působí při infekčních průjmech a dokáže zlikvidovat i bakterii salmonely.

Do vlasů i na opary

Tato bylina se používá také jako prostředek proti vypadávání vlasů a proti lupům, čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poranění kůže. Spařená lichořeřišnice se využívá v koupelích, ulevuje od migrén a bolestí různých svalů. Pití šťávy z lichořeřišnice se zase doporučuje pro posílení imunity organismu. Tinktura z rostliny pomáhá omezovat akné, opary nebo lišeje. Jeho dodávání zvenčí přispívá k udržování dobrého stavu našeho zraku, prospívá nám při únavě očí a zlepšuje ostrost vidění. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve