خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Zázračná houba? Připravte si chutné lahůdky plné zdraví prospěšných látek

Hlíva je nejen zdravá, ale i chutná houba
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Recepty 
12. října 2018 08:08 / Depositphotos
  0   0
Milovníci hub by u tohoto druhu měli zbystřit! Hlíva ústřičná je jedinečným přírodním prostředkem pro zdraví. A taky úžasně chutná. V žádné kuchyni by proto v žádném případě neměla chybět.

I vědecké výzkumy potvrzují, že hlíva je pro život svých poživatelů velkým požehnáním. Je nejenom léčitelkou, ale i preventivním prostředkem proti onemocnění srdce a cév. A taky posiluje imunitu.

Zázračná houba

Za své výjimečné účinky vděčí hlíva jednak unikátnímu koktejlu zdraví prospěšných látek, ale také glukanu. Jde o látku, která se stará o zdravý tlak, snižuje cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi a má dokonce i protialergenní účinky.

Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, můžete si ji pořídit buď jako potravní doplněk nebo začít pěstovat. Toho se nebojte, není na tom nic složitého. Najít se však dá i v přírodě – na kmenech stromů nebo pařezech. 

Využití v kuchyni

Hlívu můžete pěstovat, i když nemáte zahradu. Bez problémů vyroste i v garáži nebo ve sklepě na pytli se slámou. V kuchyni se dá využít mnoha způsoby. Ať už do guláše, na řízky nebo jako přísadu do falešné dršťkové polévky. Vynikající je ale i jen tak lehce podušená na česneku, případně naložená do sladkokyselého nálevu podobně, jako se to dělá s okurkami.

Pokud byste však měli přebytky houby a nevěděli co s ní, můžete si ji nasušit a následně podrtit na jemný prášek. Ten můžete pak postupně přisypávat do dalších jídel nebo jej zamíchat do domácí kořenící směsi à la „podravka“. Z podzimních plodů si ale můžete připravit i mnoho dalších lahůdek.

Dejte si hlívu v kari omáčce

Přísady:

  • 150 g strouhaný sýr
  • máslo
  • kari koření
  • 250 ml mléka
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 5 lžic vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g mletého masa
  • 1 žloutek
  • sůl
  • mletý pepř

Hlívu nakrájíme na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše podusíme asi 5 minut, dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. Žloutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct do trouby. 

Ochutnejte gulášovou polévku s hlívou

Přísady:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 4 brambory nakrájené na kostičky
  • 4 větší cibule nakrájené na kostičky
  • 2 propasírované stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 l zeleninového vývaru

Přichystanou cibuli orestujeme do zlatova na oleji. Pak přihodíme na kousky nakrájenou hlívu a bobkový list a necháme chvíli restovat. Pak přidáme i ostatní koření a česnek a celou směs podlijeme polovinou připraveného vývaru. Dusíme maximálně deset minut. Pak přidáme brambory, dolijeme zbytek vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory zcela měkké.

📷
5
fotografií
Martina Langová | inStory.cz
Kam dál?
Čím nahradit máslo při pečení ale i na chlebu?
Recept na domácí zapékáné müsli
Doneste si jaro do kuchyně v podobě tří jarních pomazánek
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Prožijte nezapomenutelný víkend ve městě, které vás uchvátí. Využijte nyní nízkých cen letenek

Zprávy

Úroda bude letos horší, než se v létě čekalo. Co všechno zdraží?

Bydlení

Konec tupých nožů. Originální tipy na jejich ukládání