Zázračná houba? Připravte si chutné lahůdky plné zdraví prospěšných látek
I vědecké výzkumy potvrzují, že hlíva je pro život svých poživatelů velkým požehnáním. Je nejenom léčitelkou, ale i preventivním prostředkem proti onemocnění srdce a cév. A taky posiluje imunitu.
Zázračná houba
Za své výjimečné účinky vděčí hlíva jednak unikátnímu koktejlu zdraví prospěšných látek, ale také glukanu. Jde o látku, která se stará o zdravý tlak, snižuje cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi a má dokonce i protialergenní účinky.
Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, můžete si ji pořídit buď jako potravní doplněk nebo začít pěstovat. Toho se nebojte, není na tom nic složitého. Najít se však dá i v přírodě – na kmenech stromů nebo pařezech.
Využití v kuchyni
Hlívu můžete pěstovat, i když nemáte zahradu. Bez problémů vyroste i v garáži nebo ve sklepě na pytli se slámou. V kuchyni se dá využít mnoha způsoby. Ať už do guláše, na řízky nebo jako přísadu do falešné dršťkové polévky. Vynikající je ale i jen tak lehce podušená na česneku, případně naložená do sladkokyselého nálevu podobně, jako se to dělá s okurkami.
Pokud byste však měli přebytky houby a nevěděli co s ní, můžete si ji nasušit a následně podrtit na jemný prášek. Ten můžete pak postupně přisypávat do dalších jídel nebo jej zamíchat do domácí kořenící směsi à la „podravka“. Z podzimních plodů si ale můžete připravit i mnoho dalších lahůdek.
Dejte si hlívu v kari omáčce
Přísady:
- 150 g strouhaný sýr
- máslo
- kari koření
- 250 ml mléka
- 500 g hlívy ústřičné
- 5 lžic vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g mletého masa
- 1 žloutek
- sůl
- mletý pepř
Hlívu nakrájíme na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše podusíme asi 5 minut, dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. Žloutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct do trouby.
Ochutnejte gulášovou polévku s hlívou
Přísady:
- 300 g hlívy ústřičné
- 4 brambory nakrájené na kostičky
- 4 větší cibule nakrájené na kostičky
- 2 propasírované stroužky česneku
- olej
- 2 lžíce sladké červené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- 1 l zeleninového vývaru
Přichystanou cibuli orestujeme do zlatova na oleji. Pak přihodíme na kousky nakrájenou hlívu a bobkový list a necháme chvíli restovat. Pak přidáme i ostatní koření a česnek a celou směs podlijeme polovinou připraveného vývaru. Dusíme maximálně deset minut. Pak přidáme brambory, dolijeme zbytek vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory zcela měkké.