Zázračná houba? Připravte si chutné lahůdky plné zdraví prospěšných látek

 Recepty 
12. října 2018 08:08 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hlíva je nejen zdravá, ale i chutná houba Depositphotos
Milovníci hub by u tohoto druhu měli zbystřit! Hlíva ústřičná je jedinečným přírodním prostředkem pro zdraví. A taky úžasně chutná. V žádné kuchyni by proto v žádném případě neměla chybět.

I vědecké výzkumy potvrzují, že hlíva je pro život svých poživatelů velkým požehnáním. Je nejenom léčitelkou, ale i preventivním prostředkem proti onemocnění srdce a cév. A taky posiluje imunitu.

Zázračná houba

Za své výjimečné účinky vděčí hlíva jednak unikátnímu koktejlu zdraví prospěšných látek, ale také glukanu. Jde o látku, která se stará o zdravý tlak, snižuje cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi a má dokonce i protialergenní účinky.

Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, můžete si ji pořídit buď jako potravní doplněk nebo začít pěstovat. Toho se nebojte, není na tom nic složitého. Najít se však dá i v přírodě – na kmenech stromů nebo pařezech. 

Využití v kuchyni

Hlívu můžete pěstovat, i když nemáte zahradu. Bez problémů vyroste i v garáži nebo ve sklepě na pytli se slámou. V kuchyni se dá využít mnoha způsoby. Ať už do guláše, na řízky nebo jako přísadu do falešné dršťkové polévky. Vynikající je ale i jen tak lehce podušená na česneku, případně naložená do sladkokyselého nálevu podobně, jako se to dělá s okurkami.

Pokud byste však měli přebytky houby a nevěděli co s ní, můžete si ji nasušit a následně podrtit na jemný prášek. Ten můžete pak postupně přisypávat do dalších jídel nebo jej zamíchat do domácí kořenící směsi à la „podravka“. Z podzimních plodů si ale můžete připravit i mnoho dalších lahůdek.

Dejte si hlívu v kari omáčce

Přísady:

  • 150 g strouhaný sýr
  • máslo
  • kari koření
  • 250 ml mléka
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 5 lžic vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 g mletého masa
  • 1 žloutek
  • sůl
  • mletý pepř

Hlívu nakrájíme na tenké plátky. Na másle opečeme mleté maso, přidáme houby a vývar, vše podusíme asi 5 minut, dochutíme a připravíme si omáčku. Uděláme si světlou jíšku, přilijeme mléko, mícháme a vaříme asi 5 minut, dochutíme kari. Žloutek rozmícháme se smetanou, přidáme do omáčky a už nevaříme. Do formy vymazané tukem dáme maso s houbami, přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a dáme péct do trouby. 

Ochutnejte gulášovou polévku s hlívou

Přísady:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 4 brambory nakrájené na kostičky
  • 4 větší cibule nakrájené na kostičky
  • 2 propasírované stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 l zeleninového vývaru

Přichystanou cibuli orestujeme do zlatova na oleji. Pak přihodíme na kousky nakrájenou hlívu a bobkový list a necháme chvíli restovat. Pak přidáme i ostatní koření a česnek a celou směs podlijeme polovinou připraveného vývaru. Dusíme maximálně deset minut. Pak přidáme brambory, dolijeme zbytek vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory zcela měkké.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky