Nejlepší ochrana před infarktem. Tyto potraviny vyčistí artérie a zachrání život

 Zdraví 
08. října 2018 10:36 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nechcete-li mít problémy se srdcem, soustřeďte se na prevenci Depositphotos
Infarkt může být prudký, náhlý a častokrát smrtelný. A hlavně, přijde bez varování. Někteří lidé nemusí mít vůbec žádné příznaky. A co je v případě infarktu nejdůležitější? Budeme se opakovat, ale prevence.

Už nejmenší tlak na hrudi, bez jakéhokoli píchání v srdci, by měl být varovným signálem k tomu, abyste urychleně navštívili lékaře. Dokonce je možné, že jste již infarkt prodělali a ani o tom nevíte. Budeme se opakovat, ale prevence je opravdu velmi důležitá. Je potřeba mít čisté arterie, které by neblokovaly přísun okysličené krve do srdečního svalu. K tomu nám dopomohou i některé potraviny. Pojďme si některé připomenout. 

Avokádová pomazánka versus margarín

Není margarín jako margarín a stejně není máslo jako máslo. Zatímco většina z nás si na chléb natírá různé rostlinné pomazánky, ti, kteří dbají na své zdraví, sahají raději po avokádové pomazánce. Avokádo totiž pomáhá zlepšovat hladinu cholesterolu v krvi a to tím, že pomáhá snižovat špatný cholesterol (LDL) a zvyšovat dobrý cholesterol (HDL). A právě HDL cholesterol pomáhá udržovat čisté artérie.

Granáty v jablku

O zázraku zvaném granátové jablko jsme psali již mnohokrát. V čem spočívá jeho síla? Granátové jablko obsahuje fytonutrienty. Ty působí jako silné antioxidanty, které kromě pozitivního vlivu na naši pleť a celkové zdraví, mají blahodárný vliv i na arterie, které chrání proti poškození. Navíc, granátové jablko obsahuje oxid dusnatý, který způsobuje účinkem na hladké svalstvo cévy tzv. vazodilataci, tedy rozšíření cév. 

Zázrak jménem skořice

Skořice je jedno z nejlepších koření pro naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň odstraňuje usazeniny v cévách. Je plná antioxidantů, které mají blahodárný vliv na srdečně-cévní systém. Nezapomínejte si ji přidat každé ráno do kávy či do jogurtu. Skořice dokáže věci, o kterých jste dosud vůbec netušili. Čtěte více.

Malé ale šikovné brusinky

Brusinky se řadí mezi superpotraviny, které mají neuvěřitelný přínos pro naše zdraví. Určitě víte, že se konzumují hlavně kvůli zlepšení činnosti močového měchýře. Brusinky působí i proti špatnému cholesterolu v krvi. I ony pomáhají zvýšit hladinu HDL cholesterolu v organismu a tím v konečném důsledku přispívají k ochraně vašeho srdce. Pokud jste jim dosud nepřišli na chuť (přece jen je specifická), tak ochutnejte brusinkový džus. O jeho účincích jsme psali před časem. Recept na něj najdete zde.

Zelený čaj

Zelený čaj asi nejčastěji používáme při redukční dietě. Ale má i mnohem širší účinky. Je plný antioxidantů a katechinů, které znemožňují absorpci cholesterolu z jídla do krevního oběhu. Pokud se tedy chcete ochránit před infarktem, měli byste si dopřát šálek zeleného čaje mnohem častěji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve