Může nedostatek vitaminu D způsobit rozvinutí schizofrenie?

 Zdraví 
06. ledna 2019 08:02 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vitamin D je nezbytný nejen pro těhotné ženy a malé děti Shutterstock
Schizofrenie člověku může dost zkomplikovat život. Dosud není zcela jisté, jaká je příčina této duševní choroby. Pokud by se to změnilo, bylo by možné tomuto onemocnění alespoň v některých případech předejít. Dokáže to doplnění vitaminu D?

Schizofrenie je duševní onemocnění, které se projevuje nepředvídatelnými emocemi, halucinacemi, bludy nebo zmatenou řečí. Většinou se rozvíjí mezi patnáctým až třicátým pátým rokem života. Léčí se hlavně antipsychotiky a v některých případech také elektrokonvulzivní terapií. Za prospěšnou můžeme označit i psychoterapii. Se správnou léčbou může pacient velkou část svého života prožít v klidu. To však neznamená, že se nejedná o vážnou chorobu, která člověku neobrátí život naruby.

Ačkoliv jde o poměrně rozšířenou a závažnou nemoc, výzkumníci nebyli doposud schopni přesně určit, co ji způsobuje. Předpokládají, že příčinou schizofrenie mohou být genetické dispozice nebo rozšíření určitých virů.

Co dokáže nedostatek vitaminu D

Nedávná studie, která byla provedena na univerzitách v Dánsku a Austrálii, odhalila spojitost nedostatku vitaminu D se vznikem schizofrenie. Spousta dětí, u kterých se rozvinulo toto duševní onemocnění, měla v krvi nízkou hladinu vitaminu D.

Tým vědců odhalil, že ti, kteří se narodili s deficitem vitaminu D, měli o čtyřicet čtyři procent vyšší riziko, že během života onemocní schizofrenií. Mohlo by jít o asi 8 procent všech diagnostikovaných schizofrenií v Dánsku. Z toho lze usuzovat, že dítě, které bylo nošeno matkou v zimních měsících, je více náchylné k rozvinutí schizofrenie. Nedostatek slunečního záření většinou způsobuje, že lidské tělo vitamin D postrádá.

Zkoumání bude pokračovat 

Odhalení spojitosti mezi schizofrenií a nedostatkem vitaminu D by mohlo v budoucnu snížit počet onemocnění. Vědci se v tomto ohledu chtějí zabývat další studií, jejíž součástí bude podávání vitaminu D těhotným ženám. Plánují zkoumat, jaký to bude mít dopad na vývoj mozku a vznik schizofrenie novorozeňat.

Vitamin D si můžete pořídit hned teď

Zkoumání spojitosti mezi nedostatkem vitaminu D a schizofrenií je sice teprve v plenkách, ale zjistit, zda ho máte málo, můžete zjistit už dnes. Stačí si na něj nechat udělat testy u imunologa. Vitamin D je totiž pro vás potřebný i ve chvíli, když nečekáte dítě. Podílí se na tvorbě kostní hmoty a funguje jako prevence před rakovinou prsu a prostaty. Pokud se vám nechce čekat na výsledky u lékaře, můžete začít brát vitamin D už teď. V lékárnách je běžně dostupný. Nedostatek vitaminu D způsobuje řadu velmi vážných nemocí. Lze ho přitom jednoduše doplnit. Více zde.

Nejlepší přírodní zdroje vitaminu D

  • Olej z tresčích jater - tento olej je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami a je nejlepším zdrojem vitaminu D vůbec
  • Ryby - mečoun, losos, halibut, sardinky, tuňák
  • Houby
  • Vejce, jogurt, mléko
  • Hovězí játra - jsou plné cenných vitaminů a bsahují nejen vitamin D, ale také železo, zinek, vitamin A, foláty a kvalitní bílkoviny
  • Vaječný žloutek
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod