Fígl, jak poznáte, že je vašemu miminku zima. Studené ruce nejsou správné vodítko

 Děti 
03. ledna 2019 08:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správné oblékání dítěte do zimy bývá někdy těžký oříšek Depositphotos
Jak poznat, jestli je miminku zima? To je otázka, která trápí většinu maminek. Existuje však na to jednoduchý fígl. Orientovat se podle končetin je poměrně zavádějící. Proč?

„Ježkovy zraky, on má studené ruce. Hned mu něco obleč!" To je typická reakce většiny babiček, ale i maminek ve chvíli, kdy zjistí, že má jejich malá ratolest studené končetiny. Jenomže orientovat se podle nich je poměrně zavádějící. Proč?

Tělo chrání orgány

V chladnějším období obvykle tělo reaguje tak, že do okrajových částí zpomalí průtok krve a tu směřuje do míst, kde jsou uložené životně důležité orgány. Proto v zimě bývají nejchladnější části těla právě tváře, nos, ušní boltce a také ruce a nohy. A tím pádem nelze podle rukou bezpečně říct, že je miminku skutečně zima.

Zkuste zátylek

Existuje jeden rychlý a velmi zaručený fígl, jak poznat, zda je dítě dobře oblečené. Pokud jste venku, sáhněte mu na zátylek. A jestli je teplý, pak máte jistotu, že je miminko dobře oblečené. Doma mu můžete zkontrolovat i hrudník, což venku nelze. Pozor si však dejte na to, zjistíte-li, že oblast za krčkem je nejen teplá, ale dokonce zapocená.

V tomto případě uberte jednu vrstvu, protože dítě se může zbytečně přehřívat. Nicméně, pokud chcete předejít riziku, aby dítěti nebyla zima, vezměte si s sebou jednoho skvělého pomocníka. Pokud vás zajímá více informací, psali jsme o tomto tématu zde.

Ach ta dědičnost

Stejně jako někteří dospělí, tak i některé děti mohou mít sklon ke studeným končetinám. Může to být dědičné. Takže pokud na to trpí i vaše dítě, zapátrejte u příbuzných, kdo z nich měl pokaždé ruce jako led, bez ohledu na počasí. 

Pozor na přehřátí

Pravdou však je, že ve skutečnosti je prochlazené dítě spíše výjimkou a mnohem častěji dochází k přehřátí dětského organismu. Spousta maminek dělá zásadní chybu, tedy že dítě obléká až příliš a hrozí tedy spíše přehřátí dítěte. A to i v zimě. U miminek a menších dětí obecně platí, že oblékáme o jednu vrstvu více, než máme sami na sobě. U větších dětí se ale v podstatě řídíme pravidlem, že to, co mám na sobě já, tolik toho dám i dítěti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod