Jak naučit dítě smrkat? Chce to začít včas a vytrvat v tréninku

 Děti 
31. prosince 2018 11:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Naučit dítě smrkat je hodně důležité Shutterstock
Smrkání je jednou z mnoha věcí, které se musí každé dítě naučit. Dokud to nezvládá, je i sebemenší rýmečka pořádný boj. Jenže ani naučit dítě smrkat není úplně jednoduché. Je třeba začít s učením co nejdříve a nepolevit v tréninku. Existuje i pár triků, které dítěti smrkání ulehčí.

Pokud se už nechcete trápit s odsávačkou hlenů, začněte pomýšlet na to, že zkrátka svého drobečka naučíte smrkat. Poradíme vám, jak na to i kdy je ten správný čas.

Kdy začít učit dítě smrkat

Odborníci se shodují, že nejlepší je začít s nácvikem smrkání kolem 8. až 10. měsíce věku dítěte. To je totiž období, kdy dítě rádo opakuje vše, co vidí ve svém okolí. Je tak velká šance, že se naučí i smrkat.

Na druhou stranu je jasné, že nejlépe se dítě naučí smrkat ve chvíli, kdy má rýmu. Trénovat sice můžete i bez ní, ale bude to podstatně náročnější. Když proto vaše dítě nebude mít v ideálním období rýmu, nevadí. Začněte s nácvikem hned, jak ji dostane.

Učení nemusí být mučení

Mějte na paměti, že nesmíte dítěti trénink znechutit. I taková záležitost, jako je smrkání, lze naštěstí naučit formou zábavy. Stačí dodržet pár dobrých rad.

Tréninkový postup se liší podle toho, zda jde o batole, nebo o starší dítě. S menšími dětmi začínejte pouze tak, že budou foukat nosem do kapesníku, který držíte vy. Až se naučí, co po nich chcete, můžete je učit samostatné smrkání. Naopak starší děti, které jsou šikovnější a chápavější, se mohou naučit smrkat přímo podle návodu níže. Celé učení pak můžete zpříjemnit osvědčenými tipy a triky. Rýma umí potrápit i dospělé. Co dělat, když se vám nedaří rýmu vysmrkat, jsme psali zde.

Smrkání krok za krokem

Dítě by mělo být ve vzpřímené poloze, ideálně v dobrém rozmaru s chutí naslouchat vašim požadavkům. Aby bylo smrkání pro dítě atraktivnější, pořiďte mu veselý kapesník s obrázky.

Trénovat foukání nosem lze nejlépe nápodobou. Zkuste troubit chobotem jako slon nebo funět jako ježek.

Ústa jsou vždy zavřená, dítě smrká nejdřív z jedné nosní dírky a pak z druhé. Za tímto účelem vždy jednu z nich zmáčknutím zacpěte.

Nakonec setřete sekret tahem dolů z nosu do kapesníku a nezapomeňte dítě pochválit.

Není snadné rozeznat, kdy dítě jen fouká do kapesníku pusou pro radost rodičům anebo opravdu smrká. To se většinou dá správně rozeznat až při rýmě, kdy je co smrkat.

I trénink lze zpříjemnit

Existuje několik osvědčených tipů, které dítěti trénink usnadní. Můžete některý z nich vyzkoušet.

Nafukovací balonek

Nafoukněte balonek a pobídněte dítě, ať ho foukáním z nosu posouvá po stole. Pusu by mělo mít zavřenou. Můžete se o balonek dokonce přetahovat.

Tatínkům to jde lépe

Tatínkové často tento typ úkolu zvládají lépe. Vymyslí spolu s dítkem nějakou příšerku, které přiřadí smrkací zvuk a baví se trénováním. Zkuste proto, pokud máte možnost, tento úkol přenechat tatínkovi nebo jinému blízkému člověku, s nímž dítě rádo blbne.

Pomozte dítěti smíchem

Určitě víte, při které činnosti se vaše dítě nejvíce rozveselí. Tak právě to může pomoci v odkašlávání i samovolném vyfrkávání nosu, proto v případě lehčí nemoci doporučují odborníci dítě rozveselit. Nával smíchu a radosti může plný nos vyřešit za vás.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008