Toužíte po krásném spodní prádle? Pozor na nejčastější nešvar

 Ostatní 
30. prosince 2018 12:26 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Praní spodního prádla má svá pravidla Shutterstock
Po Vánocích určitě řada lidí dostala nové spodní prádlo. Ať už je běžné nebo erotické, musíte o jemné spodní prádlo správně pečovat. Jinak brzy ztratí tvar i barvu a pokud se budete opakovaně dopouštět chyb, které dělá opravdu hodně lidí, krásné nové prádlo můžete i nenávratně zničit.

Pokud si osvojíte základy správného praní spodního prádla, budou vaše oblíbené kousky vypadat déle jako nové a výrazně tím prádlu prodloužíte jeho životnost. Vyvarujte se těchto nejčastějších chyb.

Perte prádlo zvlášť

Jednou z nejčastějších chyb je, že lidé před praním jednoduše roztřídí prádlo na tmavé a světlé. Většinou se nechce nikomu čekat, až se mu v koši nahromadí prádlo jedné barvy. Jenže to je chyba. Různé materiály i stupně zašpinení vyžadují různou péči, ať už se jedná o množství prací chemie, máchání a teplotu vody. Nehledě na to, že prát spodní kalhotky společně s utěrkami není zrovna hygienické.

Naučte se prádlo zapínat

Pokud dáváte do pračky vaši oblíbenou podprsenku, uděláte jí velkou službu, když ji důkladně zapnete. Pokud necháte háčky či zip během praní rozepnuté, během rychlých otáček se mohou snadno zaháknout např. do krajky či povytáhnout nitku na saténových kalhotkách.

Prací sáčky mají smysl

Pokud perete podprsenky v pračce, protože máte pocit, že ručně je nikdy dostatečně nevyčistíte, naučte se používat speciální látkové pytlíky na jemné prádlo. V nich se nejenže neodepnou a nezamotají ramínka, ale také podstatně snížíte pravděpodobnost, že se v místě ostrého konce kostice podprsenka či korzet roztrhne a bude vás pak trápit při nošení a vyžadovat zákrok šikovné švadlenky.

Na jemné prádlo jemný prací prostředek

Máte jeden univerzální prací prostředek, který dávkujete bez většího rozmyslu, ať už perete světlé, tmavé, ložní či jemné prádlo? Nejenže doslova plýtváte penězi, ale výrazně zkracujete životnost vašeho oblečení. Zatímco běžné kousky jako bavlněná trička či džíny snesou téměř jakýkoliv druh prášku, na jemné prádlo je třeba vybírat pečlivěji- ideálně tekuté či gelové prostředky. Pomůžete tím jak vašim oděvům, tak pokožce v citlivých partiích.

Aviváž mění strukturu vláken

Hodně lidí přidává do pračky automaticky i aviváž. Mějte ale na paměti, že  aviváž plní nejen funkci parfemační, ale zároveň změkčuje tkaniny a má vliv na strukturu vláken. K některým typům prádla se proto vysloveně nedoporučuje aviváž přidávat, aby se zabránilo nežádoucím změnám na oblečení.

Jak spodní prádlo prát 

Pokud máte jemné spodní prádlo, které nechcete zničit, nejlepší možností je prát jej v ruce. Prát v ruce ovšem neznamená použít velkou sílu nebo dokonce kartáč. Prádlo s citem protírejte v dlaních, abyste neuškodili ozdobám či jemným švům. Dejte si pozor především na krajkové kousky, které jsou velmi náchylné na mechanické poničení.

Pokud ale nechcete trávit spoustu času ručním praním, určitě vám pomůže i vaše pračka a speciální program. Musíte ale vybrat ten správný. V tom vám pomohou piktogramy, kterých je na pračce hned několik. Zkuste najít některý z těchto symbolů:

  • pírko nebo kytička
  • ruka
  • spodní prádlo

Symbol pírko, kytička

Tento symbol značí prací program pro praní jemného prádla. Automatická pračka je přednastavena na 40 °C, což je praní za studena a nemělo by vašemu prádlu uškodit.

Symbol ruka

Tento symbol značí ruční praní. Teplota vody je obvykle přednastavena na 40 °C, což je praní za studena.

Symbol spodní prádlo

Na některých automatických pračkách najdete také symbol spodního prádla, který šetrně pere i máchá. Obvyklá teplota je také 40 °C.

Vždy je vhodné sledovat štítky na oblečení, kde výrobce doporučuje vhodný způsob praní. Jak se v symbolech vyznat, jsme psali zde.

Co dělat, když jste v koncích

Pokud jste na vaší automatické pračce nenašli některý z výše zmíněných symbolů, nastavte praní na ruční – zvolte tedy symbol ruky. Teplotu nastavte maximálně do 40 °C, pokud máte o své drahocenné kousky strach, zvolte i teplotu nižší – třeba 30 °C.

Šetrné praní je nutné uplatnit zejména v případě dámských kalhotek a podprsenek. U mužského spodního prádla se nemusíte držet až tak striktních pravidel při praní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít