Léto přeje prokrastinaci. Pravidlo 10 minut vám s tím pomůže

 Ostatní 
14. července 2022 09:53 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Letní prokrastinaci lze poměrně snadno vyřešit Pixabay
Řada lidí má s prokrastinací potíže dlouhodobě, jsou ale tací, kteří prokrastinují zejména v létě nebo během svátečních období roku. Možná jste si už něčeho takového ve svém okolí, nebo dokonce sami u sebe všimli.

Práce vám nic neříká, musíte se do ní vyloženě nutit a nemůžete se dostat do tempa. Nejraději byste se jen váleli na zahradě na lehátku a nic nedělali. Prostě si jen užívali léta. Jenomže dovolenou jste už měli nebo vás teprve čeká a do práce chodit musíte, navíc zahrada si v letním období také žádá více pozornosti. Tak co s tím?

Letní prokrastinace se může dostavit třeba z frustrace. Ta může mít kořeny právě v tom, že si raději chcete užívat letní měsíce a jste frustrovaní z toho, že musíte chodit do práce. Prostě jde o takový jednoduchý odpor k plnění pracovních úkolů, když je venku krásně a vy se spíš vidíte někde u vody.

Koučka Nawal Mustafa ve svém instagramovém postu radí co s tím. Pro řešení takové prokrastinace má pravidlo 10 minut.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Nawal | PhD Candidate Neuropsychology (@thebraincoach)

A jak tedy pravidlo 10 minut funguje? V podstatě tak, že sami na sebe tak trochu ušijete boudu. Prostě se přemluvíte a pustíte se do nějakého konkrétního úkolu s tím, že mu budete věnovat oněch deset minut.

Prostě začnete pracovat s tím, že uvidíte, jak to bude po deseti minutách pokračovat. Může se stát, že po uplynutí deseti minut na tom budete ještě hůř a svůj úkol začnete doslova nenávidět. V takovém případě si opravdu udělejte pauzu a zkuste to o něco později. Ve většině případů se ale do úkolu dostanete a uděláte víc práce, než byste na začátku vůbec tušili.

Vtip je vlastně v tom, že jakmile sami se sebou uzavřete tuto desetiminutovou dohodu, obvykle se hned po začátku do plnění úkolu dostanete a pokračujete bez problémů dál. A nakonec možná zjistíte, že to vlastně nebylo nic tak strašného. Třeba se vám povede dokonce úkol splnit dříve a dostat se z práce o pár hodin dřív a užívat si aktivit, které v létě máte rádi.

Každopádně prokrastinace není žádný zanedbatelný problém. Pokud máte pocit, že jste "líní" jen v létě, je to více méně v pořádku a snadno si můžete pomoct právě tímto pravidlem 10 minut. Pokud ale prokrastinujete celý rok nebo jde vůbec ve vašem případě o dlouhodobý nebo dokonce celoživotní problém, měli byste se donutit ho řešit.

Je třeba si uvědomit, že prokrastinace může fakticky zničit celý váš život. Existuje dokonce šest různých druhů prokrastinace a všechny jsou velmi závažné. Prokrastinace vám může bránit ve vlastním rozvoji, ve získání lepšího zaměstnání, v nalezení partnera nebo partnerky a také v udržení vztahu.

Autorský článek, další zdroj Instagram.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47