Pozor! E - cigarety poškozují imunitní buňky. Zejména ty s nikotinovou solí, zjistila nová studie

 Zdraví 
07. července 2022 16:41 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
První výzkumy o tom, jak e-cigarety poškozují zdraví, jsou konečně tady Depositphotos
Byla to jen otázka času, kdy se na to přijde. Před několika měsíci vědci v jedné studii zjistili, že na elektronických cigaretách vzniká ještě větší závislost než na tradičních cigaretách s tabákem. A teď jsou zde první důkazy o tom, jak e-cigarety poškozují zdraví.

Výzkum UNC School of Medicine zjistil, že uživatelé e-cigaret s náplněmi nikotinové soli a jednorázových elektronických cigaret vykazují markery potlačení imunity. Jinými slovy, dochází k dlouhodobé změně v imunitním systému a jeho oslabení. Zatím vědci neodhalili, že by k těmto změnám došlo u uživatelů jiných druhů elektronických cigaret.

Nový výzkum pro americký Národní institut zdraví měl za cíl prozkoumat zdravotní dopady kouření různých druhů e-cigaretových zařízení, protože dosud se jen tak tušilo, že ze zdravotního hlediska s nimi nebude vše v pořádku, ale žádné reálné studie neexistovaly. Tato studie se zaměřila zejména na to, co se nazývá "vapingovými zařízeními čtvrté generace“. To jsou ta zařízení, která používají náplně v podobě nikotinové soli, jako jsou elektronické cigarety na bázi kapslí a produkty Juul, narozdíl od zařízení třetí generace, jako jsou box mody a pera.

Kouření tabákových cigaret je lepší než kouření těch elektronických

Tak by se do jedné krátké věty daly shrnout závěry této přelomové studie o elektronických cigaretách, když už se tedy lidé bez kouření neobejdou. Vědci se totiž ve svém výzkumu nezaměřili jen na e-cigarety. Měli celkem čtyři skupiny sledovaných, z nichž první tvořili nekuřáci, druhou kuřáci tabáku, třetí uživatelé elektronických cigaret třetí generace a čtvrtou pak uživatelé elektronických cigaret čtvrté generace.

Hlavním zjištěním byl neobvykle vysoký objem bronchiálních epiteliálních buněk ve hlenu u uživatelů e-cigaret čtvrté generace. Tyto buňky se normálně ve vzorcích hlenu neboli sputa nenacházejí, a pokud tam jsou, pak velmi často znamenají poškození dýchacích cest.

Dalším, až šokujícím zjištěním byly nízké hladiny široké škály imunitních buněk u uživatelů čtvrté generace e-cigaret. Tyto hladiny imunitních biomarkerů byly výrazně nižší než u uživatelů elektronických cigaret třetí generace. Vědci ve své studii tvrdí, že to fakticky znamená významné potlačení imunitního systému.

"Klíčovým zjištěním studie bylo, že při zkoumání imunitních markerů měli uživatelé e-cigaret čtvrté generace nejvýraznější změny ze všech sledovaných skupin, což znamená porušení imunitní homeostázy,“ uvádí  Elise Hickman, hlavní autorka studie.

Další vědkyně, která se na tomto přelomovém výzkumu podílela, byla Ilona Jaspers, která mimo jiné uvádí, že "u lidí, kteří vapují, jsme viděli nějaké změny v buňkách a imunitní obraně, které jsme, upřímně řečeno, nikdy předtím neviděli, což je velmi znepokojivé."

A je to ještě horší, než jste si dosud mysleli. Zatímco tato nová studie je provedena přímo na samotných uživatelích e-cigaret, nedávno byla provedena studie na zvířatech, která poukázala na některá možná nebezpečí plynoucí z kouření e-cigaret obecně. Studie na zvířatech byla provedena  začátkem tohoto roku na University of California San Diego School of Medicine a zjistila, že elektronické cigarety s nikotinem a solí generovaly zánětlivé markery v široké škále orgánů.

Jsou to ale první reálné výzkumy elektronických cigaret, jaké vůbec byly provedeny, a to znamená, že vědci zatím vědí pouze to, co se uživatelům děje v těle po nějakém krátkodobém užívání e-cigaret. Studie, které budou posuzovat dlouhodobé dopady elektronických cigaret na zdraví jejich uživatelů, teprve budou muset být provedeny. Pokud ale dokáží e-cigarety oslabovat imunitní systém, dlouhodobé dopady jejich kouření na organismus asi nebudou nijak pozitivní.

Autorský článek, další zdroje: ATS Journals, UNC School of Medicine

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008