Blahodárný sezam. Tato drobná semínka jsou často přehlížená, i když jsou opravdovým zázrakem pro celkové zdraví těla

 Zdraví 
24. června 2022 08:15 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sezam je velmi zdravá potravina, kterou jíme málo Depositphotos
Do české kuchyně se nehodí a kdo doma vaří exotická jídla? To znamená, že se sezamovými semínky se v našich zeměpisných šířkách setkáváme jen ojediněle a je to velká škoda. Sezam je totiž učiněný zázrak.

Sezam se na Dálném východě cíleně pěstuje už řadu tisíciletí, i když se o původu sezamu dodnes spekuluje. Bez ohledu na historické nedostatečnosti se postupem času stal sezam klíčovou surovinou od Asie po Afriku. V obchodech se můžete setkat s bílými sezamovými semínky a také s těmi černými. Rozdíl mezi nimi je jednoduchý. Jde o chuť. Tmavá semínka jsou více aromatická a je jim přisuzována mírně oříšková chuť, zatímco světlá semínka jsou na chuť jemná,

A proč je tedy sezam takový zázrak? Pro své nutriční výhody. Sezamová semínka jsou velkým zdrojem bílkovin, zdravých sacharidů, vlákniny, mastných kyselin, vitaminu B a různých minerálů včetně mědi, vápníku, železa, hořčíku a manganu. V loupaných semenech jsou navíc také vitamíny A a E.

Sezamová semínka, ať už ta tmavá nebo světlá, jsou skvělými antioxidanty, které zachycují volné radikály a utlumují zánět. A tím se dostáváme ke konkrétním výhodám sezamu. Ten dokáže mimo jiné úspěšně bojovat s artritidou a studie prokázaly, že dokonce snižuje bolest, která toto onemocnění doprovází.

Jak už bylo řečeno, sezam také dokáže být účinný v boji proti zánětům v těle, nicméně studie neřešila, zda je lepší jíst samotná semínka nebo některé sezamové produkty. Sezam také chrání srdce a podle studií má prokazatelné účinky proti vysokému tlaku, krevním sraženinám a je přínosem i pro cévy a hladinu cholesterolu. Například studie z roku 2014 prokázala, že muži trpící osteoartrózou kolene po užívání 40 gramů sezamových semínek denně mají o 40 procent nižší celkový cholesterol a ještě výrazněji méně LDL - špatného cholesterolu. Také u těchto pacientů užívání sezamu snížilo oxidační stres, který hraje při vzniku oesteoartrózy velkou roli.

Kromě samotných sezamových semínek existuje celá řada sezamových produktů, které můžete zařadit do svého běžného života. Známé je tahini, což je, zjednodušeně řečeno, taková pasta, která se používá při vaření exotických jídel. Lze jej použít i jako máslo a používá se do různých omáček nebo dipů a dává se i do hummusu.

Klasickou sezamovou pastu najdete především v asijské kuchyni a od tahini ji poznáte podle barvy. Asijská pasta je tmavší a dává se do polévek, nudlí i rýže.

Sezamový olej bude v našich končinách asi nejznámější a můžete ho vlastně běžně používat v kuchyni, i když exotická jídla běžně nevaříte. Na druhou stranu to ale nesmíte přehánět, protože sezamový olej obsahuje velmi mnoho omega 6 mastných kyselin. A protože jich obvykle lidé mají v těle dostatek, nesmí se to se sezamovým olejem přehánět. Na druhou stranu se olej hodí pro všechny, kdo například omega 6 mastné kyseliny musejí přijímat například formou doplňků stravy.

A jedna důležitá věc na závěr. Sezam je sice velice prospěšný pro lidské zdraví, ale je to také významný alergen. Pokud tedy trpíte alergiemi, nejprve bude lepší se přesvědčit, je-li pro vás sezam bezpečný. Alergická reakce na sezam totiž může být poměrně silná.

Autorský článek, další zdroj: Awaken

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod