Konzumace psího jídla vás může zabít. Mýtus o skvělých konzervách je opravdu jen mýtus

 Ostatní 
17. června 2022 08:50 / Mirka Malá
  16
📷
2 fotografie v galerii
Vypadá sice na první pohled dobře, ale může i zabít Depositphotos
Říká se to od nepaměti, že zejména psí konzervy jsou skutečně plné masa. Stačí je hodit na pánvičku, osolit a trochu okořenit a je to lepší než drahé vepřové ve vlastní šťávě. A řada lidí to také tak vyzkoušela. Jenomže jde jen o mýtus. Konzervy svých čtyřnohých miláčků skutečně nekomzumujte.

Důvodem je možná kontaminace psích konzerv. Obvykle je totiž nesprávně skladujeme. „Protože často nejsme tak opatrní při skladování krmiva pro domácí mazlíčky jako na naše vlastní jídlo, konzumace krmiva vašeho domácího mazlíčka může představovat větší riziko kvůli kontaminaci,“ řekla Beth Ann Ditkoff, členka biologické fakulty na Sarah Lawrence College v New Yorku.

Navíc jsou tu i další důležité věci. Krmivo pro psy je samozřejmě vyráběno s jinými standardy, které jsou značně odlišné od výroby potravin určených lidem. Krmivo pro psy se často vyrábí z vedlejších produktů živočišného původu, jako jsou obiloviny, sójové boby, vitamíny a minerály, což sice vytváří nutričně vyváženou stravu pro vašeho mazlíčka, ale ne pro vás.

Mezi živočišné vedlejší produkty, které se často nacházejí ve psích konzervách, patří zbytky masa, mleté ​​kosti, kůže, orgány a poškozené části zvířat považované za nevhodné pro lidskou spotřebu. I když samozřejmě záleží na kvalitě a ceně samotné konzervy, přesto to se žádnou není ideální. A když dojde k nějaké kontaminaci kvůli špatnému skladování, může v nich být i salmonela.

Nakonec nelze říci, že jsou psí konzervy pro člověka vždy toxické. Ochutnat ji skutečně můžete, pokud na to máte žaludek. Jsou ale svým složením zcela nevhodné, a pokud kápnete na nějakou kontaminovanou, ať už salmonelou nebo jinými toxiny, které se do konzerv dostanou díky jiným výrobním standardům, může nastat vážný zdravotní problém.

V neposlední řadě ještě hraje velkou roli vitamin K. Ten se ve psích konzervách vyskytuje v poměrně velké míře, protože je pro vaše čtyřnohé miláčky důležitý. Pro člověka je ale toxický. Takže pokud byste snad psí konzervy záměrně konzumovali pravidelně delší dobu, mohli byste se otrávit.

Toxické mohou pro lidi být psí konzervy i v případě, pokud byste je z nějakého důvodu konzumovali dlouhodobě. Ještě větší nebezpečí ale psí konzervy, a vůbec psí krmivo, představují pro malé děti. Proto určitě dávejte pozor, aby vaše děti neochutnávaly z misky vašeho pejska. Pokud by se tak nějakým nedopatřením stalo ve větší míře, neváhejte a běžte hned k lékaři.

Takže i když to mnohdy může vypadat lákavě, když otevřete psí konzervu, která se tváří, že je plná masa, rozhodně si pamatujte, že poživatelnost psích konzerv člověkem je opravdu mýtus, a nechte si zajít chuť. Mohli byste si poměrně snadno přivodit velký zdravotní problém nebo v horším případě při nešťastné shodě okolností zemřít na otravu.

To samé v bleděmodrém platí i pro kočičí jídlo. I to je samozřejmě vyráběno za jiných standardů než lidská strava, i v něm je pro člověka nebezpečný vitamin K. A i kočičí konzervy mohou být kontaminované.

Autorský článek, další zdroje: Healthline, Live Science

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47