DASH dietu staví odborníci vysoko. Jídelníček není složitý a patří k nejzdravějším dietám na světě

 Ostatní 
12. června 2022 19:10 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
DASH dieta je odborníky považována za druhou nejzdravější Depositphotos
Je to jen několik týdnů, co časopis US News spolu s odborníky na výživu sestavil žebříček nejlepších a nejhorších diet. A DASH dieta je podle nich druhá nejzdravější. Tato dieta má totiž své lékařské zázemí.

Přesněji řečeno, DASH dieta byla vyvinuta lékaři původně za účelem snížení vysokého tlaku. Dnes je z této stravy ale především jedna z nejzdravějších a tudíž také nejoblíbenějších diet. Protože kdo by nechtěl hubnout především zdravě.

Co je DASH dieta a její jídelníček

Tuto dietu odborníci staví vysoko, hned za vyhlášenou středomořskou stravu. Mají totiž podobnou filozofii. Oba stravovací režimy jsou zaměřeny na vysoký obsah ovoce a zeleniny a také se oba vyhýbají červeným masům, tedy hovězímu a především vepřovému.

Kromě toho, že původně byl tento jídelníček sestaven pro pacienty s vysokým tlakem, DASH dieta je ještě mnohem zdravější. Pomáhá mírnit dnu či vysoký cholesterol a rovněž pomáhá předcházet například mrtvici. A stejně jako středomořská strava je i DASH dieta především dlouhodobým, nejlépe však celoživotním stravovacím návykem. Takže od této diety nečekejte, že za pár týdnů rychle zhubnete a pak se zase vrátíte ke svému starému jídelníčku. Naopak. Pustíte-li se do dodržování DASH, pak si nejprve musíte uvědomit, že především měníte svůj životní styl.

"DASH strava je velmi podobná té středomořské," říká nutriční specialistka Jenna Hope. "Zaměřuje se však na snížení příjmu sodíku maximálně na 1500 mg denně, omezení alkoholu, sladkostí a potravin s vysokým obsahem tuku. Dieta podporuje konzumaci potravin bohatých na draslík, hořčík a vápník pro podporu snížení krevního tlaku."

Proto také musíte počítat s tím, že budete velmi často vařit, samozřejmě z čerstvých potravin. Ty průmyslově zpracované totiž do DASH diety v žádném případě nepatří. Kromě ovoce a zeleniny je středobodem tohoto stravovacího režimu celozrnné pečivo a jak už bylo řečeno, libové maso a ryby, nízkotučné mléčné výrobky a pak ořechy a semena. Důležité jsou potraviny, které mají vysoký obsah vlákniny a rafinovaný cukr by naopak neměl být součástí této stravy.

Pokud chce s DASH dietou skutečně hubnout, denní příjem kalorií bude záležet na vašem denním energetickém výdeji. Takže pokud pravidelně cvičíte nebo běháte, můžete si dopřát o něco víc kalorií, za jejich průměr je považována hodnota 2 000 kalorií denně. Proto je dobré si před začátkem přechodu na tento stravovací režim DASH dietě nastudovat co nejvíce informací, abyste skutečně hubli.

V obecné rovině však platí, že denně byste měli sníst zhruba 6 až 8 porcí obilovin, 4 až 5 porcí zeleniny, stejné množství porcí ovoce, 2-3 nízkotučné mléčné výrobky jako jogurt nebo kousek sýra. Dále pak 2-3 porce libového masa nebo ryb či vajec, ovšem jednou porcí je míněno zhruba 30 gramů. Ořechů, semen a luštěnin můžete 4 až 5 porcí týdně a to samé platí pro sladké. V tomto případě jedna porce sladkého znamená zhruba 1 lžíci cukru nebo marmelády nebo 1 skleničku slazené limonády.

Další zdroje: Woman and Home, Mayoclinic

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47