Těhotenství lze poznat už pár dní po početí. Stačí si lépe všímat zdánlivých maličkostí

 Ostatní 
18. března 2021 10:01 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Těhotenství lze rozeznat poměrně brzy Pixabay
Někdo po miminku touží a dělá pro otěhotnění všechno možné. Někdo k miminku přijde takřka nečekaně. Jak poznáte, že už jste dva? Mnohdy můžete mít jasno už pár dní po početí.

Signálů, které vám prozradí, že jste těhotná, je více. Někdy můžete registrovat jen jeden z nich, jindy více. Je to hodně individuální. Představíme vám nejčastější příznaky gravidity.

Změny chutí nebo citlivosti na vůně

Obecně se první známky těhotenství mohou projevovat velmi podobně jako příznaky přicházející menstruace. Kromě bolesti prsou se také často objevuje bolest v podbřišku a pocit nafouknutého břicha. Žena, která těhotenství nečeká, si tak až do prvního vynechání menstruace nemusí ničeho všimnout. 

Jedním z nezaměnitelných signálů ale bývá nenadálá reakce na běžné chutě nebo zápachy. Může se stát, že vůně, která vám byla příjemná, vás z ničeho nic začne silně odpuzovat. To samé platí u nápojů a pokrmů. Pokud pozorujete výrazné změny chutí nebo přecitlivělost na vůně, velmi pravděpodobně se může jednat o těhotenství.

Nateklá a citlivá prsa

Mezi první fyzické příznaky těhotenství patří citlivá prsa. Podobně jako před začátkem menstruace začnou prsa pobolívat a jsou citlivá na dotek, bolest během těhotenství však bývá výraznější než ta, kterou žena cítí před menstruací. Citlivost a bolestivost způsobená rostoucí hladinou těhotenských hormonů může přetrvávat v průběhu celého těhotenství, obvykle se však zmírní na konci prvního trimestru.

Nevolnosti a zvracení

Proslulé „ranní nevolnosti“ se většinou u těhotných žen objevují asi až měsíc po početí, někdy se ale nevolnost a pocity na zvracení mohou dostavit i dříve. A zdaleka není pravidlem, že žena takovými pocity trpí jen ráno. Nevolnost, žaludeční potíže nebo nechutenství vás mohou přepadnout kdykoli během dne. Nevolnostmi trpí až tři čtvrtiny nastávajících maminek.

Časté močení

I ženy, které jsou těhotné teprve několik dní, cítí nutkání k močení mnohem častěji než dříve. Důvodem je zvýšené prokrvení pánve a hromadění tekutin v těle. Časté návštěvy toalety jsou pro těhotné ženy typické i v případě, že je v močovém měchýři jen velmi málo tekutiny. Jak se s postupujícím těhotenstvím děloha budoucí matky zvětšuje, nutkání k močení se ještě zesiluje.

Implantační krvácení a křeče

Od 6. do 12. dne od oplodnění se vajíčko usazuje v děloze. Během tohoto procesu může žena pociťovat v podbřišku drobné křeče. Zhruba v těchto dnech se také objevuje tzv. implantační krvácení. Toto krvácení je v porovnání s menstruací velmi slabé a trvá pouze 1 až 2 dny.

Vysoká bazální teplota

Pokud si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu a pozorujete, že zůstává zvýšená 18 a více dní po sobě, pak je velmi pravděpodobné, že jste těhotná.

Vynechání menstruace

Nejspolehlivější příznak otěhotnění ovšem přichází ve chvíli, kdy se vám nedostaví pravidelná menstruace. I tento jev však může mít jiné důvody než jen těhotenství. Například rychlá ztráta váhy nebo hormonální nerovnováha může způsobit opoždění cyklu. O tom, na jaké bylinky si dát v těhotenství pozor, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008