Rodiče pomáhají svým dětem se špatným spánkem pomocí melatoninu. Ne pro každé dítě je to však bezpečné

 Děti 
14. března 2021 17:50 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Doplněk pro poruchy spánku má svá negativa Depositphotos
Rodiče pomocí melatoninu pomáhají svým dětem se špatným spánkem. Tyto doplňky pro děti jsou běžně dostupné zejména v lékárnách, ale ne pro každé dítě jsou bezpečné.

Není žádným tajemstvím, že stále vyšší počet dětí má potíže se spánkem, zvlášť v dnešní covidové době. Nedostatek spánku má spoustu negativních důsledků od špatného soustředění dětí přes obezitu až po poruchy chování. Proto někteří rodiče dětem dávají melatonin. Je však melatonin bezpečný a má nějaké vedlejší účinky?

Jak melatonin funguje

Než začnete uvažovat o doplňcích pro dobrý spánek vašich dětí, měli byste pochopit spánkové cykly. Fungují takto. Náš mozek začíná uvolňovat melatonin - hormon produkovaný v epifýze zhruba se stmíváním, aby nám pomohl usnout. Ráno, když se potřebujeme probudit, melatonin se většinou tzv. vypne. Melatonin v podstatě funguje tak, že reguluje náš cirkadiánní rytmus, známý také jako naše "vnitřní hodiny“.

Doplňky stravy jsou syntetickou formou přírodního melatoninu a děti jsou po nich obvykle unavené do 30 minut. Jsou k dispozici na volném trhu v mnoha formách. Výzkumy navíc ukazují, že doplňky melatoninu mohou pomoci dětem s autismem, ADHD a dalšími poruchami rychleji usnout a několik studií prokázalo podobné účinky i u normálně se rozvíjejících dětí.

Je melatonin pro děti špatný?

Nízké dávky melatoninu mohou být pro děti bezpečné. To znamená, že vědci stále neznají dlouhodobé vedlejší účinky užívání jakéhokoli množství. "Melatonin je droga a mělo by se na ni také tak pohlížet,“ říká dětská lékařka Judith Owens.

Pokud dáváte dětem příliš mnoho melatoninu nebo jej podáváte ve špatnou dobu, může to narušit celkový spánkový režim vašeho dítěte. Dr. Owens také varuje, že koncentrace OTC melatoninu v doplňcích se může lišit a mohou obsahovat další chemikálie, jako je serotonin. Jedna studie dokonce zjistila, že některé žvýkací tablety obsahovaly až mnohonásobné množství melatoninu, než uváděl příbalový leták.

Některé děti mohou mít navíc vedlejší účinky, které mohou zahrnovat bolesti hlavy, nevolnost, pocení, závratě či ranní ospalost.

Většina odborníků proto doporučuje začít s nízkou dávkou, obvykle přibližně 1 až 2 miligramy pro děti ve věku od 4 do 6 let a 2 až 3 miligramy pro děti ve věku od 6 do 12 let. Melatonin by rovněž neměl být užíván dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že melatonin může narušit celkový spánkový režim dítěte, pokud je podáván ve špatnou dobu, neměli byste jej dávat dětem uprostřed noci.

Pokud je melatonin užíván se souhlasem lékaře, může pomoci vyřešit problémy se spánkem u některých dětí, zvláště pokud je užíván spolu s dalšími behaviorálními psychoterapeutickými intervencemi. Přesto by tento doplněk "neměl být používán jako náhrada za dobré spánkové návyky, jako je udržování rutiny před spaním, zvláště pokud vaše dítě nemá diagnostikovaný problém se spánkem,“ říká Dr. Owens. Dále čtěte: Jaké trvalé následky pandemie si ponesou naše děti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve