Zázračné ghí, elixír mládí a krásy. Vyrobte si doma za pár minut své vlastní

Ghí je zázračná potravina
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
10. března 2021 08:42 / Depositphotos
  0   0
Ghí známé také jako přepuštěné máslo je v poslední době jedním z největších trendů zdravého životní stylu. Hovoří se o něm jako o elixíru mládí a krásy. Obsahuje totiž řadu zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů, a kromě vaření se hojně používá v pleťové kosmetice. Ghí je zkrátka všestranným zázrakem. V čem ale přesně spočívají jeho výhody a jak ghí vyrobit během 15 minut?

Ghí jako lék v tradiční ajurvédě

V Indii se ghí využívá už přes 6 000 let. Ghí je sanskrtský název pro přepuštěné máslo, které se v tradiční indické medicíně, tedy ajurvédě, označuje jako domácí lék. Léčivé rostliny a byliny se vařily v ghí, a následně se tato mast aplikovala na postižená místa. Prospěšné látky, které ghí obsahuje, mají totiž v kombinaci s léčivými bylinami naprosto skvělé účinky. Samozřejmě je v Indii přepuštěné máslo také základem kuchyně. Je využíváno pro přípravu téměř všech pokrmů.

Benefity přepuštěného másla

  • Je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Obsahuje zejména vitamin A, D, E a K. Dále je zásobárnou draslíku, hořčíku nebo železa.
  • Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, což ocení lidé s intolerancí na laktózu. Díky tomu je také velmi lehce stravitelné.
  • Podporuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Je vhodný pro lidi, u kterých byla zjištěna alergie na lepek.
  • Obsahuje tzv. kyselinu máselnou, která chrání střeva, udržuje ideální hladinu inzulinu a navíc působí protizánětlivě.
  • Pomáhá v hubnutí, spaluje tuky a detoxikuje tělo. Děje se tak, protože látky obsažené v ghí na sebe vážou toxiny a volné radikály, které jsou následně odvedeny z těla ven.
  • Chrání nervy a mozek. Je totiž plné omega 3 a 6 mastných kyselin, které slouží k ochraně nervových a mozkových buněk.
  • Urychluje hojení a zklidňuje popraskanou či podrážděnou pokožku po celém těle.

Jak používat ghí v kuchyni

Není žádným tajemstvím, že naše babičky na ghí smažily, mastily jím knedlíky i kaše, přidávaly ho do omáček, polévek, a stejně tak jej využívaly k pečení masa nebo buchet. Nedaly na něj zkrátka dopustit. Velmi dobře si byly vědomy toho, že přepuštěné máslo zlepšuje trávení a má další léčivé účinky.

Nyní se ghí vrací do našich kuchyní a o jeho zdraví prospěšných účincích se píše stále více. Hlavní důvody, proč jej používat v kuchyni, jsou následující:

  • Má kouřový bod až na 252 °C. To je teplota, kdy se začne přepalovat. Je proto ideální ke smažení a přípravě vysoce tepelně upravovaných pokrmů. Pro srovnání, klasické máslo se začne přepalovat od 121 °C.
  • Hravě nahradí všechny jiné tuky, hodí se k jakékoliv přípravě jídla. Navíc skvěle chutná i na chlebu.
  • Můžete jej skladovat v uzavřené sklenici i při pokojové teplotě, není potřeba ho uchovávat v lednici.
  • V lednici nebo v chladu ve spíži vám vydrží i více než 12 měsíců.

Připravte si přepuštěné máslo za 15 minut

Ceny ghí jsou někdy téměr astronomické, přitom na jeho připravě není nic složitého. Neutrácejte zbytečně peníze a připravte si ho sami za 15 minut.

  • Do hrnce vložte máslo a nechte zcela rozpustit. Stále kontrolujte, jestli se máslo nepřipaluje.
  • Jakmile je máslo rozpuštěné, ztlumte plamen a máslo provařujte tak, aby jen mírně probublávalo.
  • Mezitím sbírejte bílou pěnu, která se bude tvořit. Jedná se o mléčnou vysráženou bílkovinu. Rozhodně ji nevyhazujte, je skvělá do buchet, kaší i omáček. Část bílkoviny zůstane na dně hrnce přilepená. To je v pořádku. Jen dávejte pozor, aby se zcela nepřipálila. Lehké zahnědnutí nevadí.
  • Za cca 15 až 20 minut byste měli mít všechnu bílkovinu vysráženou (usazenou vrstvu bílkoviny na dně neodstraňujte) a měli byste vidět krásně čiré zlaté ghí.
  • Nyní ghí přeceďte přes plátno (utěrku) do skleničky s uzávěrem. Zbavíte tak máslo všech zbylých částeček bílkoviny.
  • Nakonec nechte máslo zchladnout a ztuhnout.
  • Ghí uchovávejte při pokojové teplotě nebo v lednici. Dále čtěte: Dejte sbohem drahé vlasové kosmetice. Kouzlo krásných a lesklých vlasů tkví v něčem jiném.
Zuzana Procházková | inStory.cz
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Komplikace pro turisty mířící do Řecka. V zemi dochází k prudkému zhoršení covidové situace

Dům a zahrada

Pokud se chcete se zbavit nadobro komárů na své zahradě, pořiďte si vážku. Stačí jen vysázet ty...

Bydlení

Toile design je luxusní odkaz na starou Francii. Vyzkoušejte jej doma

Zavřít reklamu