Zázračné ghí, elixír mládí a krásy. Vyrobte si doma za pár minut své vlastní

 Zdraví 
10. března 2021 08:42 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ghí je zázračná potravina Depositphotos
Ghí známé také jako přepuštěné máslo je v poslední době jedním z největších trendů zdravého životní stylu. Hovoří se o něm jako o elixíru mládí a krásy. Obsahuje totiž řadu zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů, a kromě vaření se hojně používá v pleťové kosmetice. Ghí je zkrátka všestranným zázrakem. V čem ale přesně spočívají jeho výhody a jak ghí vyrobit během 15 minut?

Ghí jako lék v tradiční ajurvédě

V Indii se ghí využívá už přes 6 000 let. Ghí je sanskrtský název pro přepuštěné máslo, které se v tradiční indické medicíně, tedy ajurvédě, označuje jako domácí lék. Léčivé rostliny a byliny se vařily v ghí, a následně se tato mast aplikovala na postižená místa. Prospěšné látky, které ghí obsahuje, mají totiž v kombinaci s léčivými bylinami naprosto skvělé účinky. Samozřejmě je v Indii přepuštěné máslo také základem kuchyně. Je využíváno pro přípravu téměř všech pokrmů.

Benefity přepuštěného másla

  • Je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty. Obsahuje zejména vitamin A, D, E a K. Dále je zásobárnou draslíku, hořčíku nebo železa.
  • Neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, což ocení lidé s intolerancí na laktózu. Díky tomu je také velmi lehce stravitelné.
  • Podporuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. Je vhodný pro lidi, u kterých byla zjištěna alergie na lepek.
  • Obsahuje tzv. kyselinu máselnou, která chrání střeva, udržuje ideální hladinu inzulinu a navíc působí protizánětlivě.
  • Pomáhá v hubnutí, spaluje tuky a detoxikuje tělo. Děje se tak, protože látky obsažené v ghí na sebe vážou toxiny a volné radikály, které jsou následně odvedeny z těla ven.
  • Chrání nervy a mozek. Je totiž plné omega 3 a 6 mastných kyselin, které slouží k ochraně nervových a mozkových buněk.
  • Urychluje hojení a zklidňuje popraskanou či podrážděnou pokožku po celém těle.

Jak používat ghí v kuchyni

Není žádným tajemstvím, že naše babičky na ghí smažily, mastily jím knedlíky i kaše, přidávaly ho do omáček, polévek, a stejně tak jej využívaly k pečení masa nebo buchet. Nedaly na něj zkrátka dopustit. Velmi dobře si byly vědomy toho, že přepuštěné máslo zlepšuje trávení a má další léčivé účinky.

Nyní se ghí vrací do našich kuchyní a o jeho zdraví prospěšných účincích se píše stále více. Hlavní důvody, proč jej používat v kuchyni, jsou následující:

  • Má kouřový bod až na 252 °C. To je teplota, kdy se začne přepalovat. Je proto ideální ke smažení a přípravě vysoce tepelně upravovaných pokrmů. Pro srovnání, klasické máslo se začne přepalovat od 121 °C.
  • Hravě nahradí všechny jiné tuky, hodí se k jakékoliv přípravě jídla. Navíc skvěle chutná i na chlebu.
  • Můžete jej skladovat v uzavřené sklenici i při pokojové teplotě, není potřeba ho uchovávat v lednici.
  • V lednici nebo v chladu ve spíži vám vydrží i více než 12 měsíců.

Připravte si přepuštěné máslo za 15 minut

Ceny ghí jsou někdy téměr astronomické, přitom na jeho připravě není nic složitého. Neutrácejte zbytečně peníze a připravte si ho sami za 15 minut.

  • Do hrnce vložte máslo a nechte zcela rozpustit. Stále kontrolujte, jestli se máslo nepřipaluje.
  • Jakmile je máslo rozpuštěné, ztlumte plamen a máslo provařujte tak, aby jen mírně probublávalo.
  • Mezitím sbírejte bílou pěnu, která se bude tvořit. Jedná se o mléčnou vysráženou bílkovinu. Rozhodně ji nevyhazujte, je skvělá do buchet, kaší i omáček. Část bílkoviny zůstane na dně hrnce přilepená. To je v pořádku. Jen dávejte pozor, aby se zcela nepřipálila. Lehké zahnědnutí nevadí.
  • Za cca 15 až 20 minut byste měli mít všechnu bílkovinu vysráženou (usazenou vrstvu bílkoviny na dně neodstraňujte) a měli byste vidět krásně čiré zlaté ghí.
  • Nyní ghí přeceďte přes plátno (utěrku) do skleničky s uzávěrem. Zbavíte tak máslo všech zbylých částeček bílkoviny.
  • Nakonec nechte máslo zchladnout a ztuhnout.
  • Ghí uchovávejte při pokojové teplotě nebo v lednici. Dále čtěte: Dejte sbohem drahé vlasové kosmetice. Kouzlo krásných a lesklých vlasů tkví v něčem jiném.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve