S velkou citlivostí zubů se nemusíte smířit. Existují způsoby, jak se jí zbavit

 Zdraví 
08. března 2021 14:18 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Citlivost zubů se často projeví při pití studené vody Depositphotos
Citlivost zubů nejspíš zažil každý. Projevuje se ostrou bolestí, která po chvíli zmizí. Většinou se objevuje opakovaně při pití studených nápojů a konzumaci kyselých či sladkých jídel. Pokud vás zasahuje často, pravděpodobně si dáváte velký pozor na to, co jíte. Namísto omezování raději vyzkoušejte následující fígle, které vás bolestí zbaví, nebo ji alespoň eliminují.

Citlivost zubů může způsobovat hned několik důvodů. Často jde o zubní kaz, zlomený zub nebo onemocnění dásní. Proto je vhodné se o potížích s chrupem poradit nejprve se zubařem. Pokud vyloučí příčiny, které lze napravit, ale citlivost zubů vás bude trápit stále, patrně máte narušenou zubní sklovinu.

„Naše zuby jsou potaženy vnější ochrannou vrstvou skloviny a vnitřní vrstvou dentinu. Časem se sklovina opotřebovává. Skrze ni se studené tekutiny a zbytky potravin někdy dostanou až k dentinu, který se spojuje s nervy a podráždí je,“ vysvětluje zubařka Ana Paula Ferraz-Dougherty.

Zubní pasty na citlivé zuby

Citlivost zubů jednou za čas trápí většinu populace, proto existují speciální pasty. Obsahují sloučeniny, které pomáhají chránit nervová zakončení před dráždivými látkami. Všem lidem však nemusí pomoct, ale za vyzkoušení to rozhodně stojí. Pokud patříte mezi ty, kterým pasty neulevují, zkuste jiné triky.

Kurkuma

Kurkuma rozhodně nepatří jen do kuchyně. Může se pochlubit svými protizánětlivými účinky. Dokáže tlumit bolest a snížit citlivost zubů. Žlutooranžové koření si zhruba dvakrát denně vmasírujte do dásní. Malé množství kurkumy můžete spolu se špetkou soli přimíchat do bílé zubní pasty. Vyčistěte si s ní zuby a dásně minimálně dvakrát během dne. Citlivost zubů by se měla postupně snižovat.

Kapsaicin

Kapsaicin je látka obsažená v chilli papričkách, která způsobuje pálivost. Mnoho lidí se jí děsí, ale má analgetické účinky. Napomáhá snižovat bolest zubů a urychluje léčení dásní. Kapsaicin si podobně jako kurkumu můžete přimíchat do pasty, ale raději jen v minimálním množství. Počítejte s tím, že vás ústa budou pálit jako čert, ale po několika použitích se citlivost zubů zmírní.

Sůl

Výborným pomocníkem na bolest a citlivost zubů je obyčejná kuchyňská sůl. Přidejte jednu čajovou lžičku soli do menší sklenice vody a promíchejte ji. Vyplachujte si s ní ústa dvakrát denně pouze několik dní za sebou a nepolykejte ji. Citlivost zubů by měla na nějakou dobu odeznít, nebo se alespoň snížit. Dále čtěte: S věkem přicházejí první vrásky i bolesti kloubů. Vsaďte na potraviny, které zvyšují produkci kolagenu a zpomalují stárnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008