Říká se, že jedna sklenička vína denně prospívá zdraví. Vědci hovoří o opaku

 Zdraví 
07. března 2021 17:39 / Zuzana Procházková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Dvě deci červeného vína pro zdraví je mýtus Pixabay
Všichni jste se určitě setkali s tvrzením, že jedna sklenička vína denně zdraví neškodí, naopak je prospěšná. Názory lékařů a vědců se však v mnohém rozcházejí. Může skutečně velmi střídmá konzumace vína či piva snížit riziko srdečních onemocnění? Vystavujete se pitím alkoholu zvýšenému riziku rakoviny a jiných onemocnění? Čtěte dále a dozvíte se, co jsou vědecky podložená fakta a co mýty.

V britském lékařském týdeníku byla před třemi lety zveřejněna globální studie, která byla svým rozsahem a zkoumanými faktory velmi významná. Postihovala totiž skupinu lidí od 15 do 95 let, a to ve 195 zemích světa. Navíc, celý výzkum probíhal celých 16 let, mezi lety 1990 a 2016. Výsledky hovoří jasně. Jakákoliv konzumace alkoholu má negativní dopady na zdraví a doporučovat alkohol k prospěchu zdraví je nesmysl.

Alkohol je sedmým nejrizikovějším faktorem způsobujícím předčasnou smrt

Bylo zjištěno, že konzumace alkoholu způsobila smrt více jak 2 milionům lidí. To řadí alkohol jako sedmý nejvýraznější faktor pro předčasnou smrt nebo také invaliditu. Alarmující informací je to, že v rámci věkové skupiny 15-49 let, se stal alkohol hlavní příčinou předčasného úmrtí.

Čech vypije v průměru 4 až 5 jednotek alkoholu denně

To ale není všechno. Vědci studií odhalili, že u lidí, kteří konzumují alkohol, je vyšší výskyt zdravotních komplikací a jiných potíží, které jsou spojeny s průběhem onemocnění. Například lidé s rakovinou nebo tuberkulózou, kteří konzumují jednu jednotku alkoholu denně (např. 250 ml piva jedenáctky), mají o 0,5 % vyšší riziko zdravotních komplikací než abstinent. V případě dvou půllitrových piv je to už 7 %, a pokud se jedná o konzumaci pěti piv, riziko zdravotních potíží je o 37 % vyšší.

V roce 2016 se v České republice pohybovala průměrná spotřeba alkoholu okolo 2,5 jednotek denně u žen a 4,5 jednotek denně u mužů. Pro srovnání, nejvyšší průměrná spotřeba alkoholu u žen je zaznamenána na Ukrajině, kde ženy denně vypijí přes 4 jednotky alkoholu. Co se mužů týká, tak vedou Rumuni, kteří si v průměru každý den dají 8 a více jednotek alkoholu.

Tvrzení, že sklenička červeného vína prospívá zdraví, není nic jiného než mýtus a marketing

Sonia Saxenaová, jedna z autorek výzkumu, doplňuje, že jedno pivo nebo deci vína denně je rizikové jen v malé míře, přesto ale si naprostá většina lidí nedá pouze jedno pivo, ale hned dvě nebo tři. A to je již rizikové. Proto tvrzení, že je alkohol v malé míře zdraví prospěšný, není nic jiného než nesmysl.

Prohlašovat, že víno je lék, je pouze marketingově a komerčně prospěšné. Alkohol je velký byznys a jeho výrobci jsou schopni na promo aktivity alokovat velkou část peněz a v některých případech i lékaře, kteří mluví o těchto zázračných účincích skleničky červeného vína. Dále čtěte: (Mnoho lidí si doma měří tlak, ale špatně. Naměřené hodnoty pak neodpovídají realitě).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve