Zázračná řepa a její účinky. Sloužit může jako prevence proti vážným onemocněním

 Zdraví 
03. března 2021 08:39 / Zuzana Procházková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Řepa může výrazně prospět lidskému zdraví Pixabay
Lidé často nakupují nadbytek různých doplňků stravy a konzumují exotické superpotraviny ve snaze udělat něco dobrého své pro zdraví, přičemž reálný účinek je nízký až nulový a cena vysoká. Oproti tomu červená řepa, kořenová zelenina pěstovaná v našich klimatických podmínkách, je nabitá minerály, vitaminy a vlákninou a její pravidelná konzumace vám zaručeně zlepší celkové zdraví i kondici.

Červená řepa byla všestranně využívanou zeleninou už za doby Římanů, kteří ji kromě běžné konzumace používali jako lék na bolesti hlavy a zubů. Pro Slovany to byla jedna z hlavních potravin. Listy řepy se nejčastěji dusily a byly podávány obdobně jako špenát nebo zelí. 

Bojuje proti překyselení organismu

Pokud trpíte překyselením organismu, určitě zařaďte červenou řepu do vašeho jídelníčku. Tato kořenová zelenina totiž patří k nejvíce zásaditým přírodním potravinám, a je tedy schopna neutralizovat překyselené prostředí a stimulovat tvorbu žaludečních šťáv. Mezi zásadité minerály, které řepa obsahuje, se řadí například hořčík, vápník, draslík a sodík. Navíc je skvělým pomocníkem pro vylučování přebytečné kyseliny močové v těle. 

Zlepšuje trávení a napomáhá v detoxikaci

Ve 100 gramech řepy naleznete zhruba 2,3 gramů vlákniny (pektinu). Z toho důvodu je červená řepa považovaná za její velmi dobrý zdroj. Pozitivní účinky vlákniny na zdraví jsou spatřovány ve zlepšení střevní mikroflóry, prevenci proti zácpě či průjmu, tedy je ideální k úpravě celkové peristaltiky střeva a detoxikaci trávicího systému. Vláknina navíc snižuje riziko dalších onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva nebo syndrom dráždivého tračníku. 

Pomocník při anémii

Jelikož je červená řepa velmi bohatá na železo, které podporuje tvorbu červených krvinek, je považována za potravinu sloužící k prevenci proti anémii. To jistě ocení lidé bojující s chudokrevností. Obdobně je doporučována její konzumace během menstruace. 

Chrání proti rakovině

Onkologové doporučují konzumaci řepy zejména jako prevenci proti rakovině. Je to z toho důvodu, že červená řepa obsahuje látky zvané betain a betanin. A právě betanin je označován za jedinečné přírodní cytostatikum. Léčba za pomocí cytostatik je nazývána chemoterapie. Látky obsažené v červené řepě tedy pomáhají v likvidování rakovinného bujení, a zároveň renovují již poškozené buňky. 

Zlepšuje imunitu, posiluje kondici a zdraví

Mimo minerály je řepa zdrojem vitaminů C, D, E, B6, B12, B1, B2, B3 a karotenu. Dodává tak našemu tělu důležité živiny, čímž posiluje imunitu a přispívá k lepší kondici. Navíc bylo zjištěno, že řepa působí protizánětlivě díky látce zvané cholin. Ten zlepšuje i kvalitu spánku, paměť a podporuje koncentraci. Dále čtěte: Potraviny, které vás zasytí, aniž byste po nich přibrali kila navíc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47