Nízký krevní tlak může hodně potrápit. Dodržujte určité zásady, které vám pomohou normálně žít

 Zdraví 
01. března 2021 08:38 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedním z nejčastějších projevů jsou závratě Depositphotos
Nízký krevní tlak (hypotenze) sice není životu nebezpečný, ale může být značně nepříjemný. Navíc může během dne kolísat a některým jedincům nemusí působit žádné potíže, pokud je jen lehce snížený. Pokud ale máme trvale tlak hodně snížený, potýkáme se s nepříjemnými projevy.

Znáte pocit, kdy se s vámi točí celý svět, špatně se vám dýchá a někdy si dokonce musíte sednou? Dostáváte se do situací, kdy si o vás lidé myslí, že jste pod vlivem, protože vy ne a ne jít po rovné čáře? Často na vás padá únava a slabost? Zřejmě trpíte hypotenzí neboli nízkým krevním tlakem. 

Příčinou sníženého krevního tlaku může být například dědičnost nebo tělesná konstituce. Častěji trpí snížením tlaku mladí vysocí lidé a hlavně ženy. Tělo mladého rychle rostoucího člověka si na nový tělesný systém zvyká jen pomalu. S přibývajícím věkem se tlak většinou upraví. U dospělých lidí snižuje krevní tlak např. životní styl, nervové vyčerpání, svou roli hrají i třeba potíže se srdcem, hormonální a nervové onemocnění, anebo onemocnění ledvin či cukrovka. Příčinou může být také nedostatek minerálů (sodík, draslík), dehydratace nebo i mořská nemoc.

Krevní tlak závisí na pružnosti našich cév a na srdečním výdeji. V případě, že cévy nedokážou dostatečně rychle reagovat na proudění krve, může dojít ke snížení rychlosti proudící krve. Tím dochází k nedostatečnému okysličení některých orgánů, hlavně srdce a končetin. A to způsobuje zmíněné potíže.

Příznaky

  • závratě (nejčastější příznak)
  • motání hlavy
  • únava
  • slabost, únava a ospalost
  • bolest hlavy
  • omdlévání (v extrémních případech)
  • studené končetiny a zimomřivost

Potíže se zvyšují při letních vedrech, stresových situacích nebo v davech v kombinaci s vydýchaným vzduchem, např. v prostředcích MHD. Vyskytují se také při změně polohy, např. z lehu či sedu do stoje. Potíže mohou často vyústit až k mžitkám nebo zatmění. V těchto případech je důležité tělo rychle zavodnit, neboť i dehydratace k obtížím nemalou měrou přispívá. Ke snížení tlaku dochází také při náhlé ztrátě krve třeba při úrazech nebo těžkých operacích.

Často se také vyskytuje situace, že trpíte vysokým krevním tlakem, který lze snížit medikamenty. Ty však mohou fungovat až příliš efektivně a po několika týdnech se můžete potýkat se zcela opačným problémem. Po konzultaci s lékařem pak je nutné změnit dávkování a tlak se po nějaké době opět upraví.

Hodnoty krevního tlaku u dospělých osob, která vám napoví, zda zůstat v klidu, nebo zda vyhledat lékaře:

Nízký tlak (hypotenze)           méně než 100/65
Optimální tlak                       100-120/65-80
Normální tlak                        120-129/80-84
Vyšší tlak                              130-139/85-89
Vysoký tlak (hypertenze)       více než 140/90

Léčba

Pokud trpíte pouze mírným snížením tlaku, většinou se tato situace neřeší. Je však nutné dodržovat určité zásady, které lidem s hypotenzí pomohou normálně žít.

  • Zvýšený příjem tekutin 3 l i více denně.
  • Pomalé změny polohy těla – z lehu nejprve sednout, po nějaké době teprve vstát.
  • Při dlouhém stání pomáhá zkřížit nohy přes sebe nebo přešlapávat na místě, sehnout se, v nejlepším případě se posadit.
  • Místo kávy popíjet slabší černý čaj.
  • Pohyb na čerstvém vzduchu.
  • Dobrá fyzická kondice.
  • Nízký tlak dobře reaguje na kuchyňskou sůl, vitamin C nebo na lékořici (pendrek).

I když se nízký krevní tlak neléčí medikací, pacientům s nejtěžšími obtížemi se však někdy podává speciální lék zvyšující odpor tepen. Bohužel je to pouze dočasné řešení. S nízkým tlakem se zkrátka musíte naučit žít. Opakem hypotenze je hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, se kterým si medicína už dokáže lehce poradit, více čtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve