Nesnášíte ranní vstávání? Máme pro vás rady, které mohou pomoci

 Zdraví 
09. října 2017 09:20 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
I ráno lze vstát s úsměvem. Shutterstock
Zápasíte ráno se vstáváním a odchodem do práce nebo do školy? Máte zkušenost, že s bídou stíháte to, co ostatní zvládnou rychle? Máme pro vás několik nápadů, které mohou pomoci.

Příprava

Na brzké vstávání je třeba se připravit. Zvlášť to platí pro ty, kdo patří mezi tzv. sovy. Věci doporučujeme si nachystat, budíky nastavit a dát tak daleko od postele, abyste k jejich zastavení museli vstát. Na ráno by vám mělo zbýt jen oblékání, osobní hygiena a snídaně. Pokud patříte mezi osoby, které snídají. Pokud ne, měli byste to změnit! Snídaně je základ dne!

Aktivizace

Nejhorší po ránu je, že nejste schopni se dostat do tempa. K tomu může pomoci několik triků, které vám pomohou. První z nich spočívá v tom, že po probuzení vypijete sklenici vody. Můžete se inspirovat i před nedávnem zveřejněným textem o prospěšnosti pití vody s citronovou šťávou. V tuto chvíli ale jde zejména o hydrataci organismu, který má za sebou řadu hodin, kdy ztrácel tekutiny v průběhu noci. Nahradit alespoň zčásti tento deficit pomůže vašemu tělu, aby se dostalo do pohybu. A pomůže to víc, než šálek kávy. Ten si můžete dát potom.

K aktivizaci může přispět také buzení navázané na světlo. Jestliže vstáváte za tmy nebo šera, měli byste si zařídit, že se vám v nastavený čas rozsvítí světla v ložnici. Tento světelný trik potlačí tvorbu hormonů, které ovlivňují náš spánek, a vy budete snáze aktivní. Rozhodně naberete větší tempo, než když se budete ploužit zšeřelým bytem.

Dalším důležitým trikem je protažení a rozcvičení. Tady nemluvíme vůbec o tom, že bychom se měli nějak dlouho trápit. Samozřejmě pokud vstanete tak včas, že si ráno stihnete ještě jít zaběhat, bude to dobře. Ale pro ty, kdo zápasí s každou minutou, bude i tak výhodné, jestliže udělají pár dřepů, několik dalších cviků a budou pokračovat v přípravě na odchod. Krev se rozproudí a vše půjde v rychlejším tempu.

Když ani toto nepomůže

Pokud nepomohou výše uvedené triky, budete muset mírně posunout své biologické hodiny. Začnete tím, že půjdete do postele o půl hodiny dříve než obvykle. To vám nebude připadat jako velká ztráta, ale ráno to může být významným faktorem k větší aktivitě. Další vychytávkou jsou různé sportovní náramky. Mnohé z nich v sobě mají funkci inteligentního budíku, který vás probudí v té předpokládané fázi spánku, kdy se vám bude nejlépe vstávat. Vyzkoušejte, zda to na vás funguje. Protože budete ale nosit náramek i po celou noc, vyberte si ten, na nějž nebudete mít alergickou reakci na kůži.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod