Vyléváte vodu ze zelí? Děláte chybu. Má neuvěřitelné vlastnosti

 Zdraví 
07. října 2017 10:58 / Jitka Jahodová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Málo lidí ví, že zelná voda má nesmírně blahodárné účinky na naše tělo Shutterstock
Vyléváte před vařením kysaného zelí přebytečný nálev? Děláte velkou chybu. Málo lidí totiž ví, že tento nálev má nesmírně blahodárné účinky na naše tělo.

Někteří odborníci dokonce nazývají nálev z kysaného zelí za "supervodu", protože se už nejednou prokázaly její léčebné vlastnosti.

Proč je zelná voda tak přínosná?

Je nabitá vápníkem, hořčíkem, železem, fosforem, sírou, draslíkem, jódem a v neposlední řadě obsahuje vitaminy A, B1, B2, B6, C, K a kyselinu listovou. Dokonalá vitamínová bomba.

Jaké jsou výhody zelné vody?

  • Zelí a voda z něj se výborně hodí k detoxikaci organismu
  • Například po nejrůznějších oslavách, kde alkohol teče takříkajíc proudem, vám právě zelí a nálev z něj pomůže vyčistit trávicí systém a dodá tělu bohatství živin. Alkohol totiž ničí velké množství dobrých bakterií ve střevě, což může negativně ovlivnit schopnost organismu absorbovat důležité vitamíny a minerály. A tak nejen po veselém večírku, ale každodenně, doporučují odborníci vypít sklenici zelné vody každé ráno na lačný žaludek a postupně dávku zvýšit až na dvě sklenice.

  • Díky vysoké hladině fytonutrientů může zelná voda dokonce léčit žaludeční vředy. A dvanácterníkové vředy u pacientů, kteří jedli kysané zelí nebo pili nálev, zmizely mnohem rychleji. Odborníci se domnívají, že je to způsobeno tím, že samo zelí, ale i nálev, pomáhá posilovat odolnost žaludeční stěny.
  • Zelná voda se může konzumovat a používat i jako kosmetický přípravek, který vám pomůže zlepšit pleť díky množství fytochemikálií a antioxidantů. Pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům, které mohou vést k vývoji kožních problémů, jako je akné a černé tečky. Může také pomoci zlepšit hydrataci pokožky a zabránit tak jejímu předčasnému stárnutí. Vypijte sklenici zelné vody každý den nebo si zelí přikládejte na obličej jako masku. Uvidíte úžasné výsledky.
  • Chcete-li potlačit pigmentové skvrny, můžete si ze zelné vody vytvořit vlastní velmi efektivní masku na obličej. Jednoduše přidejte lžíci medu a špetku kurkumy na přibližně jednu čtvrtinu šálku zelné vody. Poté přidejte jen trochu rýžové mouky a promíchejte, až vznikne pasta. Nechte pastu odstát asi 10 minut a pak pomocí vatového tamponu naneste na skvrny a nechte působit cca 30 minut. Následně pokožku opláchněte vodou, osušte a naneste hydratační krém.

Jak vidíte kysané, ale i hlávkové zelí, není pouze obyčejná zelenina. Je to nejlevnější a zároveň nejúčinnější léčivá zelenina, která roste skoro sama i tam, kde její choulostivější příbuzní selhávají. Dodá vám dávku vitamínu C k přežití celé zimy. Platilo to před sto lety a platí i dnes. O tom, jak posílit imunitu před nadcházející zimou, si přečtěte v našem dalším článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve