Dopřejte si sladký meloun každý den i se semínky, získáte pro své tělo ohromné množství cenných látek

 Zdraví 
24. června 2021 07:39 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vodní meloun je doslova letní superpotravinou Depositphotos
Meloun patří neodmyslitelně k létu. Je lahodný, osvěžující a téměř bez kalorií. Milují ho děti i dospělí. Věděli jste však, že se o melounu hovoří jako o superpotravině? Obsahuje totiž spousty cenných látek, které mají pozitivní účinky na zdraví.

Léto bez melounu je jako týden bez neděle. Tato zelenina je totiž v létě ideální osvěžující svačinou, která zároveň uhasí žízeň. Vodní meloun totiž obsahuje přes 90 % vody a téměř žádný cukr.

Nutriční hodnoty vodního melounu

Vodní meloun obsahuje zhruba 92 % vody a 8 % zdraví prospěšných látek. Z vitaminů meloun obsahuje nejvíce vitaminu C, B4, B5 a B3. V menší míře obsahuje vitamin E, B6, B1, B2, A a B9. Co se týká minerálů, konzumací vodního melounu doplníme tělu potřebný draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo neb zinek.

Vodní meloun obsahuje lykopen

Možná jste nevěděli, že je vodní meloun velmi ceněný pro svůj obsah lykopenu. Lykopen je významné rostlinné barvivo, které dodává zelenině i ovoci červenou barvu. Řadí se ke karotenoidům a naleznete jej také například v šípcích, červeném grapefruitu nebo rajčatech.

Lykopen má velmi pozitivní účinky na zdraví. Je totiž přírodním antioxidantem, který chrání naše tělo před vlivem volných radikálů. Pokud tedy potřebujete posílit imunitu v létě, konzumace je jedna z možných cest, jak podpořit své zdraví. Podrobněji se o prospěšných účincích lykopenu dočtete v této studii.

Konzumujte i jadérka vodního melounu

Rozhodně není nutné utrácet peníze za speciální odrůdy vodních melounů, které jsou bezsemenné. Zkuste pro příště konzumovat vodní meloun i se semínky, nebo jich snězte alespoň trošku. A proč? Jsou totiž zdraví velmi prospěšná. Semínka vodního melounu umožňují transportování esenciálních aminokyselin, například látky zvané arginin, která zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému.

Mimo to jsou semínka vodního melounu také skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tím podporují správnou peristaltiku střev a působí jak proti zácpě, tak průjmu. Dále čtěte: Zbavte se nateklých nohou jednou provždy díky těmto tipům.

Důvody, proč konzumovat meloun každý den

Jak už bylo řečeno na začátku, vodní meloun obsahuje velké množství cenných složek, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty nebo vláknina. Díky tomu má jeho konzumace velmi pozitivní účinky na zdraví člověka:

  • Zlepšuje stav očí.
  • Hydratuje tělo.
  • Snižuje tělesný tuk.
  • Jedná se o přírodní diuretikum.
  • Snižuje riziko zánětů.
  • Zvyšuje imunitu.
  • Zlepšuje náladu.
  • Zlepšuje fyzický výkon.
  • Je dobrý pro kosti.

Zdroj info: Oxford Academic, ndtv.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod