Natrhejte si černý bez a využijte jej při horečce, migrénách a dalších zdravotních potížích

 Zdraví 
20. června 2021 07:48 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nyní je ideální čas vyrazit na sběr černého bezu Depositphotos
Na černý bez nedaly naše babičky dopustit a využívaly jeho léčivou sílu téměř na všechny zdravotní neduhy. Navíc krásně voní a limonáda z bezinkového sirupu je populárním letním pitím. V tomto článku se dozvíte, jaké části černého bezu zpracovat a jak je následně využít.

Černý bez byl v minulosti považován za zcela magickou rostlinu se zázračnými účinky. Těhotné ženy jej líbaly, čímž zajišťovaly pro své dítě šťastnou budoucnost. Lidé si jej poté hojně vysazovali kolem svého obydlí, neboť věřili, že je černý bez ochrání před zlými duchy.

V dnešní době se na tento keř pochopitelně díváme s nadhledem. Přesto je v alternativní medicíně nenahraditelnou bylinou, která má silné pozitivní účinky na zdraví a dokáže ulevit od mnoha zdravotních problémů. Navíc skvěle chutná, a to jak ve formě čaje, tak i sirupu.

Jaké části černého bezu sbíráme?

U černého bezu je velkou výhodou, že upotřebíte každou jeho část. Využívá se tedy jak kořen, kůra a listy, tak i květy a plody. Obecně se však nejčastěji trhají jeho ploché žlutobílé květy, které se suší. Ve druhém případě, jakmile tyto květy odkvetou, sbíráme plody černého bezu, tedy černé kuličky.

Co se týká konzumace plodů, zde buďte velmi obezřetní. Semínka uvnitř dozrálých bobulek černého bezu jsou totiž jedovatá. Pokud byste čerstvých bezinek snědli hodně, mohli byste se otrávit. Proto plody černého bezu vždy tepelně upravte, což jed neutralizuje.

Léčivé účinky černého bezu

Černý bez je právem králem mezi léčivými keři. Nejspíš nejznámější jsou jeho léčebné účinky v oblasti respiračních potíží. Sirup z bezinek totiž dokáže zmírňovat projevy chřipky i nachlazení, a navíc je schopen zkrátit dobu léčení tohoto typu onemocnění. Podrobně o tom pojednává tato zahraniční studie.

Zadruhé, černý bez je velmi ceněný pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty hrají obecně stěžejní roli při imunitě a ochraně před různými chronickými chorobami. V rámci této studie byl zkoumán obsah antioxidantů u několika bobulovin, přičemž bezinky z toho vyšly nejlépe.

Mezi další skvělé pozitivní účinky černého bezu se řadí například to, že působí močopudně a protizánětlivě, proto čaj z černého bezu ocení lidé trpící na záněty močových cest a ledvin.

Výluh z černého bezu se hojně využívá k inhalačním účelům, kdy dokáže ulevit od migrén, bolesti hlavy, zubů nebo uší.

Pochoutky z černého bezu

Z plodů černého bezu, tedy bezinek, se připravuje mnoho pochoutek. Bobule se hojně využívají k přípravě sirupu, kompotů, džemů, povidel nebo například k výrobě vína.

Květy černého bezu se suší, a následně se využívají k přípravě sirupů nebo čajů. Stejně tak ale můžeme výluh z květů využít ke kosmetickým účelům k omývání aknózní či ekzematické pleti.

A perlička nakonec. Naprostou kulinářskou delikatesou, kterou si můžete ve vybraných podnicích dopřát, je květ černého bezu obalený ve speciálním těstíčku, který se usmaží podobně jako květák. Dále čtěte: Zbavte se nateklých nohou jednou provždy díky těmto tipům.

Zdroj info:

National Center for Biotechnology Information,
www.sciencedirect.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47