Rozmarýn je nejen chutná bylinka, má i obrovskou léčivou sílu

 Zdraví 
15. června 2021 08:45 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozmarýn lékařský má široké spektrum účinků Pixabay
Rozmarýn znají mnozí jako chutnou bylinku, která odvede skvělou práci v kuchyni. Ne každý ale ví, že si může díky rozmarýnu vylepšit své zdraví. Máme podrobnější informace.

Celý název rozmarýnu je rozmarýn lékařský. Tato stálezelená rostlina může tvořit až dva metry vysoké keře. Patří do čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Středomoří, ale pěstuje se na mnoha místech světa. U nás nepřežije zimu, leda ve skleníku nebo doma.

Obsah důležitých látek

Rozmarýn lékařský je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Najdeme v něm vitamin A a C, dále thiamin, riboflavin a kyselinu listovou. Z prvků pak hořčík, železo, zinek, měď a fosfor. Důležité jsou také silice, konkrétně verbenon, borneol, cineol, kafr a limonen. Zdraví prospěšné jsou i flavonoidy, konkrétně luteolin, apigenin, diosmetin. Přítomné jsou i různé hořčiny a kyselina ursulová, oleanová, kávová, chlorgenová a rozmarýnová. Zhruba osm procent tvoří třísloviny.

V čem pomáhá

Rozmarýn lékařský může člověku pomoci při mnoha obtížích. Často se uvádí, že působí jako prostředek ke zlepšení paměti a schopnosti myšlení. Dokonce má chránit i před neurodegenerativními onemocněními. Typickým příkladem může být Alzheimerova choroba. Tyto schopnosti jsou stimulovány mimo jiné i zlepšením krevního oběhu. Proto může být rozmarýn řešením i pro studené končetiny a obecně k podpoře celkového metabolismu. Rozmarýn má také uklidňující účinky, zbavuje člověka stresu a napětí. Zlepšuje náladu. Má analgetické účinky, takže může posloužit při bolestech hlavy, při menstruačních bolestech a obecně i při jiných stavech, kdy vám bolest komplikuje život.

Tím, že bylinka zlepšuje prokrvení, zlepší se vám i růst vlasů. Hodně důležité jsou účinky proti virům a bakteriím. Tím pádem je účinný i proti zánětu. Nepřekvapí v této souvislosti i působení proti chorobám dýchacích cest. Rozmarýn posiluje imunitu. Účinkuje na uvolňování žluči, čímž zlepšuje trávení, snižuje plynatost a zácpu. Dokáže také držet na uzdě krevní cukr.

Jak používat

Existuje celá řada způsobů použití rozmarýnu. Nejjednodušší je příprava čaje. Jednu nebo dvě lžičky sušené bylinky nebo i čerstvých lístků zalijte horkou vodou. Takové šálky třikrát denně budou dostatečnou vzpruhou pro trávení. I jeden šálek denně pomůže snížit krevní cukr. Na posílení paměti se vedle pití čaje doporučuje i vdechování rozmarýnové vůně. K tomu stačí pár kapek oleje na kapesník a občasné vdechování. Na uklidnění si můžete dát rozmarýnový olej do aromalampy. Při bolestech hlavy si rozmarýnový olej vetřete na spánky. Při nachlazení a bolestech na plicích si olejem natřete hrudník. Máte-li nějaké zanícené místo na kůži, potírejte ho rozmarýnovým olejem. Vývarem z rozmarýnu si můžete oplachovat jednou týdně vlasy. V článku zde se můžete dočíst i o dalších způsobech, jak vlasy podpořit. Jak ovšem uvádí neurolog MUDr. Zbyněk Mlčoch, rozmarýn by neměly užívat těhotné ženy, lidé s vysokým krevním tlakem, děti a epileptici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47