Nespavost trápí čím dál více lidí. Doktor radí, jak se vyhnout poruchám spánku

 Zdraví 
13. června 2021 09:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Problémem se spaním trpí mnoho lidí Pixabay
Spánek je pro člověka důležitý, protože je časem regenerace. Mnoho lidí ale trápí nespavost. Máme dobrá doporučení, jak nespavosti čelit.

Spánek je sice individuální potřeba, ale obecně platí, že dospělý člověk by měl spát zhruba šest až osm hodin. Mnoho lidí má ale problémy jak s usínáním, tak s tím, že předčasně vstává. Pokusíme se zmapovat důvody. Mnohé uvádí i odborník na spánek MUDr. Karel Šonka, který navíc prohlašuje, že bez spánku se neobejdeme. "Spánek není jen potřeba mozku, ale je potřebou celého těla".

Problémy a stres

Řada lidí trpí nespavostí v důsledku problémů, kterým musí čelit, či kvůli stresu z práce. Zda patříte do této skupiny nespavců, poznáte snadno. Po ulehnutí vám hlavou běží všelijaké myšlenky. Neustále se vaše hlava zaměstnává tím, co se stalo, tím, co se může stát, jaká budoucnost čeká vás nebo vaše blízké. Jste doslova nabuzeni tím vším, o čem přemýšlíte. Máte pocit, že se vám ani spát nechce. Jenže pak si uvědomíte, že jste strašně unaveni. Když konečně usnete, bývá to již nad ránem. Po pár hodinách musíte vstávat do práce a vstáváte zcela vyčerpáni, bez elánu.

Noční přejídání

Jinou příčinou nespavosti může být noční přejídání. Plné břicho sice umí vyvolat únavu, protože krev se soustředí na oblast břicha a trávení. To ale automaticky neznamená, že se vám bude dobře spát. Plné břicho vyvolává u některých jedinců nepohodlí. Může docházet k nadýmání. I obyčejný tlak v oblasti žaludku může rušit případný spánek. Nemluvě o tom, že osoby s refluxem bývají v průběhu noci probuzeny právě tímto nepříjemným jevem. Žaludeční šťávy pronikající do jícnu způsobí kašlání. Kontinuita vašeho spánku je v troskách a může se dostavit i podvědomá obava z usnutí, protože tušíte, že opět dojde k nepříjemnému probuzení uprostřed noci. Více o refluxu si přečtěte třeba zde.

Alkohol, cigarety, káva a čaj

Ačkoliv alkohol může působit tlumivě a někdy pomůže i usnutí, jen málokdy navodí opravdu zdravý spánek. Přímo proti spánku působí cigarety nebo i káva a čaj, protože obsahují látky, které patří mezi stimulanty. V případě kávy mluvíme pochopitelně o kávě s kofeinem a o černém či zeleném čaji. Některé bylinky, jak si povíme za chvíli, naopak mohou působit na spánek velmi pozitivně.

Modré světlo

Velkým problémem může být pro některé lidi setkání s modrým světlem. To je přítomno u řady elektronických zařízení s displejem. Každé prohlížení mobilního telefonu, sledování televize, nevhodné osvětlení s příliš studenými tóny – to vše působí proti spánku. Někdo má problém s jakýmkoli světlem, takže takovému člověku může spánek narušit i zapnutá žárovka ve vedlejší místnosti, jejíž světlo proniká štěrbinou ve dveřích.

Doporučení

Doporučení pro dobrý spánek jsou jednoduchá, ale v té jednoduchosti je síla. Pokud jste zdraví, je vhodné, abyste byli přiměřeně unaveni. Máte-li fyzicky nenáročné zaměstnání, doporučujeme zařadit v podvečer cvičení či procházky. Vyhněte se konzumaci alkoholu, kávy a čaje. Poslední kávu nebo čaj si dejte pět až šest hodin před plánovaným usnutím. Nekuřte. Neuléhejte zbytečně brzy. Vyhněte se alespoň dvě hodiny před očekávaným usnutím modrému světlu. Jezte raději tři nebo čtyři hodiny před usnutím. Nepouštějte problémy ke slovu v době usínání. Snažte se večer už nepracovat. Za potížemi udělat tlustou čáru. Zřetelně přesunout dořešování rozpracovaných věcí až na další den.

Vyzkoušejte relaxační techniky. Také sex s partnerem může být velmi dobrý pro váš zdravý spánek. A dopřejte si před usnutím bylinkový čaj. Použijte chmel, kozlík lékařský či meduňku, případně jejich kombinaci. V případě přetrvávajících potíží navštivte lékaře. Jestliže jde spíš o stres a konkrétní problémy, bude se hodit i sezení s psychologem. Mějte na paměti, že dlouhodobý spánkový deficit může vést k rozvoji vážných onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008