Pět přírodních bylin, které dokáží nastartovat růst vlasů

 Krása 
28. dubna 2021 09:18 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylinné oleje mohou podpořit růst vlasů už po několika týdnech Depositphotos
Existuje sice řada kosmetických produktů, které slibují růst vlasů, ale v poslední době jsou stále oblíbenější bylinky pro růst vlasů, které se objevují ve všech druzích receptur od olejů na pokožku hlavy až po pilulky.

Zní to velmi lákavě, ale ne všechny bylinky mají tyto účinky. Pět z nich ale rozhodně můžete pro růst svých vlasů vyzkoušet.

 Rozmarýnový olej

"Rozmarýnový olej je protizánětlivý a antimikrobiální, takže je dobrou volbou pro ty, kteří mají problémy s pokožkou hlavy, jako je svědění a lupy,“ vysvětluje trichologista William Gaunitz. Jeho protizánětlivé účinky jsou také tím, co ho činí prospěšným pro potenciální účely růstu vlasů, protože pomáhá udržovat zdravý folikul a tím podporuje růst vlasů.

Naneste několik kapek oleje a vmasírujte jej přímo do pokožky hlavy po dobu pěti až 10 minut, poté umyjte vlasy šamponem. "Masáž do pokožky hlavy pomáhá stimulovat krevní oběh a ve spojení s protizánětlivými vlastnostmi oleje jde o skvělý způsob, jak posílit anagenní nebo růstovou fázi vlasového cyklu," říká tricholožka Kerry Yates. První účinky by měly být patrné asi po čtyřech týdnech.

Saw Palmetto

Saw palmetto je palmová rostlina pocházející z jihovýchodní oblasti USA s bobulemi bohatými na živiny. Najdete ji jako samostatný doplněk, i když je to základní součást mnoha doplňků na vlasy, které kombinují různé přísady.

"Pokud se koncentruje v bylinné formě a užívá se interně, má pozitivní dopad. Živiny z bobulí mohou snížit dopad DHT (hormon, který způsobuje vypadavání vlasů) na vlasové folikuly,“ vysvětluje Gaunitz. Z tohoto důvodu je vhodný i pro muže, kteří přicházejí o vlasy. Saw Palmetto se tedy používá perorálně a první známky zlepšení jsou vidět po osmi týdnech.

Amla

Amla nebo-li indický angrešt pochází z Indie a nese ovoce se stejným názvem, které je běžnou složkou mnoha ajurvédských praktik, jak říká Yates.

"Amla je bohatá na antioxidanty, konkrétně na vitaminy C a E,“ říká Yates. Vzhledem k tomu, že oxidační stres může přispívat jak k vypadávání vlasů, tak k jejich nevýraznému vzhledu, je jakýkoli typ antioxidantů vždy dobrá věc. Za zmínku stojí také studie z roku 2011 v časopise Research Journal of Medicinal Plants, která tvrdí, že extrakt z amly má pozitivní účinek na konkrétní buňky ve vlasových folikulech, což pomáhá podpořit růst prodloužením anagenní fáze růstu vlasového cyklu.

Vmasírování amla oleje do pokožky hlavy je pro pokožku prospěšné, ale může také pomoci okamžitěji zlepšit vzhled vlasů. Platí pro něj prakticky stejné pokyny jako pro rozmarýnový olej, tedy před důkladným šamponováním masírujte pět až 10 minut pokožku hlavy. Výsledky se začínají objevovat asi po čtyřech měsících.

Aloe Vera

Aloe vera má více osvědčených výhod pro pokožku hlavy než přímo pro vlasy, ale vzhledem k tomu, že zdravé vlasy mohou pocházet pouze ze zdravé pokožky hlavy, je aloe na tomto seznamu. "Péče o pokožku hlavy prospívá celkovému růstu vlasů,“ říká Yates. Aloe je nabitá vitaminy (konkrétněji A, C a E) a je hluboce zvlhčující a zklidňující s protizánětlivými účinky. Jedna studie zjistila, že je zvláště prospěšná pro ty, kteří se potýkají se seboroickou dermatitidou, což je běžný stav pokožky hlavy, který vede k suchosti, odlupování a svědění.

Pro nejlepší výsledky vyhledejte produkty, které obsahují čistou šťávu nebo gel z aloe vera, vmasírujte do pokožky a následně umyjte šamponem. Efekty aloe vera uvidíte okamžitě na pokožce hlavy a všimnete si jejího vylepšení už po jediném použití. Stejně jako u ostatních bylin bude trvat několik měsíců, než se projeví účinky spojené s růstem.

Kořen pampelišky

"Kořen pampelišky je vynikající pro detoxikaci jater a ledvin, ale má také pozitivní účinek na snížení zánětu pokožky hlavy,“ vysvětluje Gaunitz. Dodává, že je proto ideální pro ty, kteří se potýkají se zánětlivými stavy pokožky hlavy, jako je seboroická dermatitida a lupy. Nepřímo to může mít také následný příznivý účinek na růst vlasů, protože zánět na pokožce hlavy a ve folikulu může bránit zdravému růstu vlasů.

Gaunitz navrhuje konzumovat jej jako čaj a poznamenává, že také dobře funguje v kombinaci s kořenem lopuchu, což je další dobrý detoxikátor. Podle Gaunitze byste měli za 10 až 14 dní zaznamenat určité zlepšení. Dále čtěte: Platinová blond hlásí návrat. Jak ji docílit a komu nejvíc sluší.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím