Co jíst, když vás trápí nafouklé břicho

 Zdraví 
27. dubna 2021 17:57 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nadýmání se často vyskytuje u žen v období menstruace  Depositphotos
Nadýmání nepotěší nikoho. Projevuje se nafouklým břichem, křečemi, plynatostí nebo říháním. Bezpečně jej poznáte podle bolesti, která vás informuje o tom, že vám nejspíš během chvíle musí prasknout střeva. Zmírnit nadýmání můžete konzumací vhodných potravin. Jaké podpoří lepší trávení?

Nadýmání vzniká hromaděním plynů v břiše. Pocit nafouknutí bývá často důsledkem přemnožení bakterií ve střevech. Nadýmání často postihuje zejména ženy během menstruace, těhotenství či klimakteria. Většinou se mu nevyhnou, protože ho způsobují hormonální změny. Stále však platí, že některé potraviny jej mohou zhoršit a jiné naopak zlepšit. Proto se zaměřte zejména na ty, které vám pro střevních potížích prospějí.

Jogurt

V jogurtu najdete velké množství probiotik. Jde o živé kultury, které podporují zpracování a trávení potravin. „Probiotika jsou důležitou součástí celkového zdraví střev, prospějí vám zejména, když trpíte častým nadýmáním a plynatostí,“ vysvětluje dietoložka Jessica Cording. Do jogurtu si můžete přimíchat banán nebo borůvky. Pokud váš žaludek těžko zpracovává jogurt, zkuste jej nahradit kefírem bez laktózy.

Okurka

Nadýmání může vzniknout kvůli nedostatečnému pitnému režimu. Okurky obsahují velké množství vody, které váš organismus udrží hydratovaný. Pomůžou odstranit plyny ze střev a přebytečnou vodu z buněk. Okurky obsahují síru a křemík, což jsou látky, které působí jako přírodní diuretikum. Kvůli zelené zelenině budete sice chodit častěji močit, ale rozpohybuje se vám trávicí trakt.

Zázvor

Zázvor je přírodní lék, který působí blahodárně na lidský organismus. Dokáže zázraky zejména tehdy, když vás trápí nadýmání a plynatost. „Zázvor obsahuje trávicí enzym zvaný zingibain, který pomáhá tělu rozkládat bílkoviny,“ tvrdí výživová poradkyně Tara Coleman. Zázvor má navíc protizánětlivé účinky, takže dokáže organismus úspěšně podpořit při léčbě zánětu střev. Kromě toho také tiší pálení žáhy. Dopřejte si jeden teplý zázvorový čaj denně po jídle či během něj.

Kokosová voda

Kokosová voda je bohatá na draslík, který bojuje proti zadržování vody, což může být další z důvodů vzniku nadýmání. Lidský organismus zadržuje často vodu, když má příliš mnoho sodíku. Minerál, který na sebe váže vodu, dokáže zmírnit právě draslík obsažený v kokosové vodě.

Pokud se v ní však nachází příliš mnoho cukru, zřeďte ji. Dejte si také pozor, abyste si ji nespletli s kokosovým mlékem. Velké množství draslíku najdete i v banánech, které při nadýmání můžete také jíst. Dále čtěte: Kopřivy mnozí považují za plevel. Uvařte si z nich čaj, který má zajímavé zdravotní účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47