Zbavte se nateklých nohou jednou provždy díky těmto tipům

 Zdraví 
15. června 2021 17:37 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Otékání nohou může potrápit každého Depositphotos
Oteklé nohy nejsou otázkou věku nebo zdravotního stavu. Setkat se s tím může každý, a to zejména v létě. Právě v tomto období jsou vysoké teploty nejčastější příčinou otékání dolních končetin. Nezoufejte však. Poradíme vám, jak jednoduše ulevit nateklým nohám.

Během léta se spousta z nás potýká s otékáním dolních končetin. Tento problém se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Za příčinou většinou stojí vysoké letní teploty, kdy je žilní systém výrazně více zatížen. Tím se v nohách hromadí krev a dochází k otokům, které mohou být někdy i velmi bolestivé.

Lidé, kteří na otoky nohou trpí, si často stěžují také na pocity tlaku, pnutí, mravenčení či dokonce křeče svalstva během noci. Není to rozhodně nic příjemného. Pokud vás potká tato zdravotní potíž, není vhodné ji brát na lehkou váhu. Je potřeba rozeznat, zda se jedná o krátkodobé a občasné otoky, nebo o ty trvalé.

Kdy vyhledat lékaře?

V případě, že trpíte nateklými nohami zejména v létě a jedná se o občasné diskomfort spojený s fyzickou aktivitou nebo dlouhým stáním, pak je níže zmíněných 10 tipů přesně pro vás. Pokud však jsou otoky nohou dlouhodobé, je nutné navštívit lékaře, neboť se může jednat i o příznak nějakého onemocnění.

Horko, sedavé zaměstnání, kouření, těsné džíny, to jsou některé z faktorů, které rozhodně od otoků nohou neulevují. Podrobně o nich pojednává tato zahraniční studie (ZDROJ INFO: www.sciencedirect.com). Jak tedy zmírnit otékání dolních končetin?

1. Dostatečný příjem tekutin

V létě je potřeba obzvlášť dodržovat pitný režim. Vypít byste měli v průměru dva až tři litry vody, více pak pochopitelně pokud sportujete. Omezit byste měli pití slazených sycených nápojů a rozhodně jimi nenahrazovat denní pitný režim. Tím omezíte nadbytečné zadržování vody v těle, které je jednou z nejčastějších příčin oteklých nohou.

2. Nohy protahujte a nezanedbejte pohyb

Pokud máte sedavé zaměstnání nebo naopak musíte stát, nezapomeňte se během dne několikrát protáhnout, a to se zaměřením na protažení lýtek a dolních končetin celkově. Stejně tak si dopřejte krátkou procházku, abyste rozproudili krev v nohách. Postačí klidně pár minut.

3. Pozor na delší cestování

Jestliže vás v létě čeká dlouhá cesta na dovolenou, podpořte správnou cirkulaci v nohách pomocí speciálních kompresivních punčoch či podkolenek. Budete překvapeni, jak to vašim nohám uleví.

4. Volte volné oblečení

Zkuste se během letošního léta vyhnout nošení uplých kalhot, těsného spodního prádla, ale také ponožek se silnou gumou nebo těsné obuvi. Oproti tomu volte volné oblečení, které vás nebude nikde škrtit.

5. Zajděte si na masáž

Velmi účinná je také masáž dolních končetin. Zakupte si nějaký chladivý gel, který si večer naneste na nohy, a následně si je namasírujte tak, jak vám to bude příjemné. Podpoříte tím jejich prokrvení.

6. Nohy na pár minut nahoru

Tento bod se týká zejména těch, které mají sedavé zaměstnaní. Je vhodné, abyste si dali v průběhu dne párkrát nohy nahoru, nad úroveň srdce, a ulevili jim tak. Doma si pak na ně může položit ručník, který jste si nechali v mrazáku na pár minut zchladit.

7. Zařaďte do jídelníčku citrusy

O citrusech je známo, že obsahují flavonoidy, které zvyšují napětí žilní stěny, a tím podporují mikrocirkulaci. Vybavte se proto limonádou připravenou pouze z vody a vymačkané citrusové šťávy, ať už půjdete kamkoliv. Dále čtěte: Problémy se zažíváním a imunitou. Vsaďte na levné potraviny obsahující probiotika.

8. Cvičte

Nezapomínejte pravidelně cvičit, neboť je známo, že k otékání nohou přispívá nadváha. Zařaďte například plavání, jógu, běhání nebo jízdu na kole. Na konci cvičení se vždy protáhněte se zaměřením na dolní končetiny.

9. Pozor na nezdravý životní styl

Kouření, pití alkoholu, velmi krátký spánek, stres, jídlo ve fast foodech, to vše velmi negativně ovlivňuje vaše zdraví a rozhodně to nepřispívá snížení pocitu oteklých nohou. Proto se také zaměřte na váš životní styl a omezte nezdravé faktory.

10. Studená i teplá sprcha

Ráno, večer a klidně i v poledne, pokud máte tu možnost, si střídavě pár minut sprchujte nohy ledovou a poté teplou vodou. Tato střídavá sprcha krásně rozproudí krev v nohách a uleví od bolesti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008