Obyčejná domácí vejce. Seznamte se blíže s levnou a velmi zdravou superpotravinou

 Zdraví 
04. srpna 2020 08:45 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vejce v kombinaci se zeleninou tvoří skvělou dávku živin pro vaše zdraví Pixabay
Možná vás překvapí, že nebude řeč o žádné exotické potravině, která se k nám dováží přes půl světa. Bude totiž řeč o obyčejných vejcích a nejlépe o těch domácích. Máme velmi zajímavé informace.

Vejce patřila dlouhá léta k potravinám zakazovaným či alespoň nedoporučovaným. Důvodem byl názor, že se vejce podílejí na zvýšené hladině cholesterolu. V posledních letech se ale ukazuje, že skutečnost je výrazně jiná.

Obsah účinných látek

Vejce se skládá ze dvou zásadních částí. Bílek tvoří ochranný štít pro vznikajícího tvora a žloutek pak slouží k jeho výživě. Z toho je zřejmé, že půjde o kvalitní mix látek naprosto nezbytných pro správný vývoj plodu. Proto zde také najdeme takové množství látek prospěšných lidskému zdraví.

Vedle již zmíněného cholesterolu, který ale lidské tělo potřebuje, zde najdeme různé vitaminy, minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty. Najdeme zde proto vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E, K. Velmi důležitý je obsah vitaminu D. Je tu fosfor a vápník a také železo a zinek. Z antioxidantů jmenujme lutein a zeaxantin. Ve vejcích se nachází také cholin, který je nezbytný pro správné fungování nervové soustavy.

Bez zajímavosti není ani kompletní obsah esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vyrobit a jejichž příjem se jinak zajišťuje poměrně složitě. Vejce je má všechny a ještě ve vhodném poměru. Jak by ne, vždyť tvoří kompletní výživu pro ptačí mládě. Bez zajímavosti není ani obsah bílkovin.

K čemu jsou vejce dobrá

Vejce tvoří dobrý základ každého jídelníčku, protože nás zásobuje všemi potřebnými živinami. V porovnání s masem a dalšími produkty jsou vejce mnohem levnější a jsou také lépe stravitelná. Vajíčka mají i relativně málo kalorií, takže se hodí i pro redukční dietu. Vejce doslova vybudí vaši imunitu. K tomu pomůže zejména vitamin B12 a vitamin D. Vejce vám zajistí dobrou náladu a správné fungování mozku. Bílkoviny pomůžou v budování svalstva. Antioxidanty ochrání vaše oči i cévy. Dobře fungující imunita si pak dokáže poradit s různými civilizačními chorobami včetně rakoviny.

Jak a kolik

Asi vás tedy zajímá, zda je nějaká rozumná míra konzumace vajec. A zda je může jíst každý. Začneme tou druhou otázkou. Vejce může jíst skoro každý. Méně vajec by ale měli jíst diabetici, protože tam hrozí komplikace se srdcem. Menší počet vajec je také vhodný pro osoby s familiární hypercholesterolémií. Jinak se doporučuje jíst zhruba dvě vejce denně, nejlépe ráno k snídani. Potravina vás povzbudí pro celý den. U některých důležitých vitaminů a minerálů získáte ze dvou vajec zhruba polovinu potřebného množství. I kombinace se slaninou dává smysl, protože ta má také v rozumném množství spíš léčivý účinek, jak se dočtete třeba v článku zde.

Protože ale jsou na trhu vejce, která vznikají spíš průmyslově ve velkochovu, doporučujeme konzumovat především kvalitní vejce domácí. Chovatelů je stále poměrně dost a cena bývá dobrá. Pokud se obáváte salmonely, uvařte si vejce natvrdo. Jinak jsou ale prospěšná v jakékoli podobě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve