Zapíjíte léky sodovkou nebo mlékem? Děláte velkou chybu

 Zdraví 
19. prosince 2018 09:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé tekutiny se s léky doslova nesnesou Depositphotos
Berete léky a zapíjíte je tím, co máte zrovna po ruce? Nemusí to být vždy dobrá volba. Některé nápoje vám kvůli tomu mohou způsobit i problémy.

Aby léky dobře fungovaly, je potřeba, aby se do těla vždy po jejich podání vstřebalo stejné množství. Když tomu tak není, efekt léku může být příliš malý, nebo naopak příliš velký. A to našemu zdraví neprospěje. Je tedy důležité, aby lék dopravila do žaludku a střev vhodná tekutina, protože jinak ani velice účinný lék nefunguje a i ten velice bezpečný se může stát nebezpečný. Čím rozhodně léky nezapíjet?

Zákeřné mléko

Mléko a mléčné výrobky je sice důležité přijímat kvůli vápníku, ale rozhodně se nemusí s antibiotiky. A dost možná, že i vám se občas stalo, že jste léky zapili hltem mléka nebo jste dětem v dobré víře udělali kakao. Jenomže právě mléko snižuje vstřebávání některých antibiotik, navíc umocňuje i účinek některých projímadel, což by se v některých případech nemuselo vyplatit.

(Ne)milovaný grepový džus

Spousta lidí si ráno dopřává různé ovocné šťávy, freshe nebo džusy. A řada z nich upřednostňuje grepový. Jednak pro jeho vysoký obsah vitaminu C a také pro nízkou kalorickou hodnotu. Ale na toto ovoce byste měli zapomenout, pokud berete pravidelně nějaké léky. Grapefruitový džus totiž blokuje přeměnu celé řady důležitých léků v játrech, čímž zvyšuje jejich účinnost. A bohužel léků, které ovlivňuje, je celá řada. Může zvýšit účinnost léků proti vysokému krevnímu tlaku, na snížení cholesterolu, některých léků užívaných při psychiatrických onemocněních, ženských hormonů v tabletové formě (estrogenů), hormonální antikoncepce, léků proti alergiím, léků podávaným po transplantaci orgánů a mnoha dalších. Antibiotika není rovněž vhodné zapíjet ani pomerančovým džusem, protože naopak jejich účinek snižují.  

Když jde o nervy

A stejně tak pozor na kofein. Ten je obsažen nejenom v kávě, ale také v celé řadě nápojů, jako jsou tmavé čaje nebo kolové nápoje. Ty mohou výrazně zvyšovat účinek léků, užívaných zejména při chronických zánětech průdušek i při plicním astmatu. Spojení léků a kofeinu může mít za následek zvýšenou nervozitu, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce a  celkovou nevolnost. Ovocné čaje tento efekt nemají, ale pozor na třezalku, která může výrazně snížit účinek řady léků včetně hormonální antikoncepce. A nejenom ta. Celá řada bylinek se s léky také nemusí. Které to jsou? Dozvíte se zde.

Hazardní hráči

To, že zapíjení léků alkoholem je doslova hazard se životem, je známo. Ale přesto se najde řada lidí, kteří si na prášek dají i pivo. A ne jedno. I malé množství alkoholu ale může výrazně změnit působení řady léků tím, že zcela nepředvídatelně zvýší jejich účinek, což může také skončit kolapsem.

Ani sodovka

Největší sázkou na jistotu je zapíjení léků obyčejnou vodou. Pozor však na minerálky, které mají vyšší obsah soli, který by mohl snížit účinek léků proti vysokému krevnímu tlaku, případně by mohl bránit úspěšné léčbě srdečního selhání. Není také vhodné zapíjet léky sycenými nápoji, protože mohou zvýšit kyselost žaludečních šťáv a vést ke znehodnocení řady léků ještě před jejich vstřebáním.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve