Střevní záněty: Na které potraviny byste měli raději zapomenout?

Střevní záněty vyžadují speciální stravu
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
12. prosince 2018 07:15 / Internet
  23   1
Pokud patříte i vy mezi lidi trpící nespecifickými záněty střev, určitě se velmi často setkáváte s otázkou, co můžu sníst. Ti, kteří s chorobou žijí delší dobu, mají na svém těle vypozorované, co jim svědčí, a co nikoli.

Pokud se však mezi nemocné Crohnovou chorobou nebo Ulcerozní kolitidou řadíte teprve chvíli, máme pro vás pár stravovacích rad do začátku.

Začíná to jídlem

Ačkoli se obě nemoci liší svým průběhem a místem postižení střev, mají mnoho společných znaků. Pro obě nemoci jsou typické průjmy s příměsí krve, které často provází křeče v břiše a celková únava z vyčerpání. Jedním z předpokladů, jak tyto nemoci zvládat, je dodržovat zásady správného stravování. A základem bývá takzvaná bezezbytková dieta.

Na chilli zapomeňte

Podstatou bezezbytkové diety je, že všechny potraviny bývají uvařené či udušené opravdu do měkka. V rámci tohoto stravování je nevhodné používat také dráždivé koření, pálivé přísady by měly být vyloučeny úplně. Rovněž platí zásada, že se potraviny konzumují bez slupek a zrníček, protože i ty střevo nemocného velmi dráždí. A kamarádi určitě nebudete ani s luštěninami.

Když čerstvost nesvědčí

Při nespecifických střevních zánětech tělo velmi obtížně zpracovává také čerstvé ovoce či zeleninu. Minimálně do doby, než budete znát vaši nemoc dobře a sžijete se s ní, byste měli ze svého jídelníčku vyloučit čerstvá rajčata, papriky, česnek, kedlubnu, květák či brokolici.

Ze syrového ovoce zkuste pro začátek oloupaná jablka, která však musí být dostatečné zralá a ideálně jemně nastrouhaná, někdo také snáší dobře banány. Jinak by mělo být ovoce přijímáno pouze rozvařené, třeba formou sulců či nepřeslazených kompotů. Pokud máte rádi zeleninu, můžete si dopřát malé množství špenátu, nastrouhané karotky nebo mladé lístky zeleného salátu. 

Maso raději uvařte

Jak jsme již zmínili, luštěniny patří mezi zapovězené potraviny, stejně jako kysané zelí nebo třeba smažené maso. To by mělo být nemocnému podáváno buď uvařené nebo dušené a doplněné krupicovým nebo žemlovým knedlíkem, noky, těstovinami či rýžovou nebo bramborovou kaší.

Pokud se náhodou v rámci vašeho onemocnění objeví také  potíže se žlučníkem, máme pro vás pár rad, jak mu ulevit. Více si můžete přečíst zde

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Zkuste cestovat po Evropě vlakem. Víme, jak jednoduše plánovat cestu a ještě hodně ušetřit

Dům a zahrada

Potřebujete vyleštit rezavé věci? Účinná a jednoduchá metoda, jak se nežádoucího nánosu zbavit

Bydlení

Jak si snadno poradit s ucpaným záchodem? Vyrobte si přípravek na čištění toalety

Zavřít reklamu