Jak v dnešní náročné době zvládat hněv a agresivitu

 Zdraví 
17. února 2021 15:49 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vztek je špatná chemická reakce Depositphotos
Jak už většina z vás pravděpodobně ví, když jsme naštvaní, děláme věci, které přesně neodrážejí naši skutečnou osobnost. Sice si myslíme, že stále fungujeme s rozmyslem, ale ve skutečnosti jsme naprosto iracionální. Jako opilý člověk, který neví, kdy je čas přestat, vám hněv brání v úsudku a tak trochu nevíte, co se vlastně děje.

Když jste naštvaní, jste pod vlivem silných chemikálií. Amygdala, část vašeho mozku zapojená do prožívání hněvu, je jednou z nejprimitivnějších složek mozku. Poté, co vaše amygdala upozorní vaše tělo na to, že se zlobíte, vaše nadledvina vyrazí do akce. Adrenalin je chemická látka, která zvyšuje vaši srdeční frekvenci a vynucuje kontrakce těla a průtok krve do mozku a svalů. Vaše tělo začne produkovat více testosteronu, což je chemická látka, která nakopne vaši agresi na vyšší rychlostní stupeň.

Hněv vás přiměje říci a možná i dělat věci, kterých pak litujete. Věci, které neodrážejí úplnou pravdu o tom, kdo jste. Na rozdíl od toho, co si někteří lidé myslí, hněv vás nedonutí mluvit pravdu. Nutí vás to mluvit z té nejprimitivnější části sebe sama.

Lekce zvládání vzteku

Vaše rozzlobené myšlenky vás svádějí k tomu, abyste jednali agresivně. Je to takové zlomyslné přemýšlení o tom, že vám ten druhý něco udělal a že vám nezbylo nic jiného, ​​než pomstít se. Dává to vlastně smysl. Pokud se cítíte napadeni, logicky se bráníte. Jenomže obvykle v nebezpečí nejste. Nebezpečí je ve vašem myšlenkovém procesu. Hněv je často výsledkem nepochopení jednání jiných lidí, kdy mu přiřadíme jiný význam.

Když lidé reagují na situace hněvem, za jejich vztekem stojí strach ze zranění, strach z toho, že se nemohou postavit sami za sebe, nebo strach z toho, že se dějí nespravedlivé věci. To vše jsou pochopitelné pocity. A hněv je také vhodný v mnoha situacích. Samotný hněv špatný není, ale je špatný, když jej vyjádříme tak, že tím můžeme uškodit sami sobě.

Cílem je tedy naučit se uklidňovat a samoregulovat, pracovat s úzkostí a negativními pocity podněcujícími hněv. Na tom lze pracovat. Představte si nějakou dopravní situaci, ve které místo toho, abyste se hned rozčílili, protože zcela jistě to ten druhý udělal úmyslně, připusťte, že vás možná neviděl, nebo má špatný den a rozhodně nic z toho necílil proti vám.

Je důležité si uvědomit, že hněv je normální lidská emoce, a když je zvládnuta a vhodně vyjádřena, není to problém. Problémem se stane, až když se v něm ztratíte. Můžete se cítit zranění, vystrašení, zklamaní, ustaraní, v rozpacích nebo frustrovaní, ale tyto emoce vyjadřujete formou hněvu. Je potřeba se podívat do sebe, abyste pochopili, co se skutečně za vaším hněvem skrývá. A můžete se naučit vyjadřovat se jinak, když připustíte, že je v pořádku být zranitelný.

Rychlé tipy, jak zvládnout svůj hněv v každodenním životě

Rozpoznejte příčiny svého hněvu, například konkrétní komentáře, členy rodiny, přátele nebo místa, která vás zneklidňují. Zkuste se vžít do kůže druhé osoby a snažit se ji pochopit.

Věnujte pozornost varovným známkám hněvu na svém těle, kterými obvykle jsou napětí v ramenou, zvýšená srdeční frekvence a horký obličej.

Snažte se uklidnit metodami, které vám vyhovují, tedy soustřeďte se na dech, meditujte, poslechněte si oblíbenou hudbu, běžte se projít nebo změňte prostředí. A pamatujte, že je v pořádku se rozčílit. Je to normální součást bytí člověka. Problém spočívá v tom, jak to zvládneme a vyjádříme, abychom si následně ještě více neuškodili. Dále čtěte: Odborníci na duševní zdraví radí, jak pozitivně zacházet s negativními myšlenkami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008