Jak se zbavit fleků od soli na botách, aniž byste je poškodili

 Móda 
16. února 2021 17:17 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sůl zanechá na kůži nevzhledné fleky Depositphotos
V současném zimním počasí se naše boty setkávají s posypovou solí doslova na každém kroku. A pokud si preventivně boty neošetříme, aby na nich sůl nezanechala svoje stopy, pak zápasíme s nevzhlednými fleky.

Posypová sůl je prakticky chlorid sodný, který dokáže zničit i kvalitní kožené či semišové boty. A v některých případech negativně ovlivňuje i kvalitu textilních vláken bot. Takže jak se zbavit pozůstatků posypové soli na botách, respektive jak ošetřit boty tak, aby je sůl nepoškozovala?

Jak odstranit sůl z kožených bot

Samozřejmě je nejlepší, když se vašich bot sůl vůbec nedotkne. To lze zajistit především jednoduchou impregnací. Stačí jen boty nastříkat bezbarvým impregnačním sprejem a máte jistotu, že se boty vyhnou negativním účinkům posypové soli, ale nepoškodí je ani voda. Určitou domácí variantou impregnace kožených bot je pak jejich namazání vazelínou nebo nějakým obyčejným krémem na ruce.

Pokud jste ale před zimou tuto ochranu bot zanedbali, a nyní řešíte, jak se zbavit fleků od soli, je tu reálná možnost, že se vám to podaří a boty zachráníte. Budete ale muset něco investovat do čisticí sady, kterou obvykle seženete v každém dobrém obchodu s obuví.

Tyto čistící sady obsahují několik profesionálních prostředků, díky nimž z bot fleky od soli obvykle pohodlně odstraníte. Má to ale jeden háček. Ne každá čistící sada se hodí pro každé boty, takže pokud tento problém řešíte, vyberte takovou sadu, která odpovídá typu kůže na vašich botách.

Jak odstranit sůl z látkových bot

I když se může stát, že látkové nebo-li textilní boty v zimě nikdo nenosí, opak je pravdou. Jde obvykle především o sportovní obuv na vyšší gumové podrážce, která slušně izoluje chlad. V textilní obuvi také lidé často běhají i v zimě, takže poškození textilních bot posypovou solí rovněž nebývá nijak výjimečné.

Především je dobré vědět, že impregnace existuje i pro tuto textilní sportovní obuv. Boty je tedy vhodné impregnovat ještě před zimou. Pokud jste tak neudělali a nyní máte boty zničené od soli, rozhodně se je nepokoušejte prát v pračce. Tím byste stav svých bot jen zhoršili.

Místo toho budete muset hledat profesionální čisticí prostředky na textilní obuv, ale ani to není velký problém. Snadno se zorientujete, když budete hledat čisticí prostředek bot s membránou. Rovněž někteří výrobci sportovních bot nabízejí vlastní čisticí přípravky.

Pokud máte tedy boty zničené od posypové soli, nezoufejte. Jen se jejich stav nesnažte vylepšit pomocí všelijakých domácích metod a raději investujte do profesionálních čisticích prostředků. A před příští zimou boty jednoduše impregnujte. Dále čtěte: Chytré stylingové tipy pro menší ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008