Jak odstranit skvrny od laku na nehty z oblečení

 Ostatní 
12. února 2021 14:26 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lak lze z oblečení odstranit několika metodami Depositphotos
Je to obvyklá nehoda, když si lakujeme nehty doma. Stačí jen jeden špatný pohyb nebo vyrušení a lak je najednou na vašem oblíbeném kousku oblečení.

Odstranit lak z oblečení je ale možné. Expert na péči o oblečení Patric Richardson popisuje své spolehlivé techniky odstraňování skvrn od laku na nehty.

Nejprve vše vyzkoušejte

Než začnete s čištěním skvrn, měly byste vždy otestovat techniku čištění na vnitřní straně, abyste se ujistily, že to nepoškodí látku. "Jemné tkaniny obvykle vydrží odstraňovače skvrn, ale nejsou příliš odolné proti drhnutí, takže postupujte jemně,“ říká Richardson. Většinou odstraňování laku nevyžaduje žádné speciální vybavení. "Nejlepšími nástroji jsou věci, které již máte doma, tedy mýdlo nebo gel na praní, bavlněné tampony a odlakovač. Také se hodí štětce či kartáčky z koňských žíní, které dobře pronikají do vláken, aniž by ničily látku.“

Nepoužívejte sílu

Pokud máte na oblečení opravdu hodně laku, začněte odstraněním přebytečného laku, který ještě nezaschnul. "Použijte něco tenkého, třeba svoji pracovní vizitku nebo​​ kousek papíru, a jemně jej co nejvíce zvedněte z látky.“

Chcete-li ošetřit zbylý lak z látky, nechejte nasát vatový tampon odstraňovačem skvrn nebo mýdlem a naneste jej na skvrnu od vnějšího okraje směrem ke středu. Vyměňte tampon za čistý, jinak riskujete spíš rozmazání skvrny. "Poté, co se roztok z odstraňovače nebo mýdla zapracoval do skvrny, důkladně vše opláchněte. Nejlepší způsob, jak to udělat, je spustit malý proud vlažné vody přímo skrz skvrnu a snažit se zabránit šíření skvrny,“ říká Richardson.

Opatrně použijte odlakovač

Pokud po ošetření skvrny mýdlem a vodou zůstanou na oblečení stále stopy po laku, je čas na tvrdší postup. Na spodní stranu skvrny položte starý ručník a vatovým tamponem otřete skvrnu znovu roztokem s odlakovačem. Ručník absorbuje lak a zastaví šíření skvrn. "Pak naneste na skvrnu znovu odlakovač, dokud skvrna nezmizí a poté místo ošetřete mýdlem a vodou,“ říká Richardson.

Dejte pozor, aby odlakovač neobsahoval acetát a aceton, což jsou látky, které by vlákninu mohly nenávratně zničit. "Acetát je v moderních přípravcích sice vzácný, stále se však v některých objevuje, zvlášť v těch levných odlakovačích," uzavírá Richardson.

Jak na dlouho zaschlý lak

"Zaschlý lak na nehty můžete obvykle odstranit pomocí odlakovače a zbytek poté odstranit mýdlem a vodou,“ říká Richardson. "Možná budete muset postup s odlakovačem opakovat několikrát.“ Dále čtěte: Dvě základní chyby, kvůli nimž vypadá naše tvář unavenější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve