Kortikosteroidů se nemusíme vždy obávat

 Zdraví 
11. února 2021 17:55 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kortikoidy jsou i v některých nosních sprejích Pixabay
Kortikosteroidy patří mezi léky, kterým se řada lidí vyhýbá. Ne vždy jde ale o strach oprávněný. Máme další informace.

Kortikosteroidy se někdy zkráceně nazývají kortikoidy. Existují v různých variantách, a právě to určuje do značné míry také to, jak velké budou případné vedlejší účinky.

Co jsou kortikosteroidy

Kortikosteroidy jsou syntetické hormony. Využívají se především pro své protizánětlivé účinky. Patří sem například kortizol, který reguluje metabolismus cukrů a bílkovin, aldosteron, který ovlivňuje hospodaření s vodou, a testosteron. Pacient se může setkat s kortikoidy ve formě tablet, které pak ovlivňují celé tělo, ve formě mastí, které ovlivňují především místo, kde jsou aplikovány a částečně dochází ke vstřebávání do krve, a potom ve formě sprejů, kde je také účinek především lokální a vstřebávání do zbytku těla je značně omezené.

Odkud pramení obavy

Kortikoidy jsou obávané hlavně proto, že mají určité nežádoucí účinky, které nejsou zanedbatelné. Platí to však především v případě užívání kortikoidů ve formě tablet či injekcí, kdy je ovlivněno celé tělo. Kortikoidy v této formě snižují imunitu, mohou zvýšit krevní tlak, zvyšují chuť k jídlu, a tím také podporují nadváhu či obezitu. Také tuk se při delším užívání kortikoidů ukládá snáz v oblasti břicha. Někdy se dostaví pocit euforie, jindy vám zčervenají tváře. Může se zvýšit hodnota glykémie, snadněji dochází k pohmoždění, někdy se objevuje dokonce tzv. bůvolí hrb či obličej v podobě měsíce. To souvisí s nerovnoměrným ukládáním tuku. Vzhledem ke snížené imunitě snáze podléhá člověk infekcím.

Kdy jsou třeba

Potřeba jsou vždy, když je lékař předepíše. Máte-li obavy nebo se chcete jejich užívání vyhnout, poraďte se s lékařem, zda existuje vhodná alternativa. Je pak na lékaři, aby zvolil jinou cestu léčby. Někdy je ale naprosto kontraproduktivní se kortikoidům vyhýbat. Používají se hlavně při autoimunitních onemocněních. Jako příklad téměř zázračného účinku lze uvést třeba ataku roztroušené sklerózy, kde to jsou jedině kortikoidy, které zabrání rozpadu nervových vláken mozku. Ještě jinak řečeno, nebýt kortikoidů, byli by na tom pacienti s roztroušenou sklerózou podstatně rychleji mnohem hůře. Používají se ale i při některých typech rakoviny, po transplantacích a při nadměrných alergických reakcích.

Kdy se rozhodně nebát

Velmi často se s kortikoidy mohou setkat lidé, kteří trpí chronickou či alergickou rýmou. Jim jsou podávány kortikoidy ve formě nosních sprejů. Nezáleží na tom, pod jakou značkou se prodávají, ale je pravdou, že v těchto případech se není třeba kortikoidů příliš obávat. Množství látky vstřebávané do zbytku těla je minimální a účinky jsou obvykle natolik skvělé, že vedlejší účinky nehrají prakticky žádnou roli. Účinek nastupuje už po několika hodinách od podání. Během několika dnů užívání spreje se pacientovi s chronicky ucpaným nosem tento uvolňuje. Osoby trpící celoroční alergií pociťují výraznou úlevu. Výše popisované negativní jevy zde nenastávají, ale kvalita života roste. Pokud potřebujete pro své zdraví užívat kortikoidy ve formě tablet, pak je vhodné léčbu doplnit o podávání vápníku proti řídnutí kostí v kombinaci s vitaminem D, který zlepšuje jeho vstřebávání. Vitamin D pomůže i s imunitou, jak si můžete přečíst třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod