Zima a chlad jako prostředek pro zdraví. Otužování dokáže divy

 Zdraví 
09. února 2021 10:01 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zima může posílit naši imunitu Pixabay
V zimě člověk snadno nastydne a onemocní. Toto platí, ale ne pro každého. Jak zařídit, aby nás chlad posiloval? Máme další informace.

Zimní období je spojeno s šířením nemocí. V současnosti jde o covid, ale jindy by to byla chřipka či jiné respirační nemoci. Přesto není nutné, abychom nemocemi trpěli.

Proč v zimě onemocníme

Důvodů, které vedou k vyšší náchylnosti k onemocnění v průběhu zimy, je několik. Jedním je určitě skutečnost, že v našich zeměpisných šířkách jsme už delší dobu bez pořádného slunečního svitu, takže má většina lidí málo vitaminu D. Právě ten hraje důležitou roli při fungování imunitního systému. Proto tedy snáze onemocníme právě v zimě, kdežto v teple u moře naopak nemoci ustupují. Dalším důvodem pro onemocnění v průběhu zimy může být nahromaděný stres. Ten může být spojen s předvánočním shonem či koncem roku a potřebou dokončit v práci různé projekty, podat vyúčtování či jinak uzavřít kalendářní rok. Ani případná silvestrovská oslava spojená s konzumací alkoholu našemu imunitnímu systému nepřidá. Vedle toho pak je podstatné, že většina z nás není na chlad zvyklá a vyhýbáme se mu. Jestliže mu čelíme bez přípravy, obvykle prohráváme.

Otužování

Existuje ale jiná možnost, jak zvládnout nástrahy zimy. Otužování je dobrá metoda, která se nabízí. Jde o přirozenou možnost, kdy se tělo přizpůsobí chladu, a zima proto není pro tělo důvodem k nemoci, ale naopak ke zdraví. Ačkoliv je u nás jen asi kolem tisícovky registrovaných otužilců, mnoho lidí hledá v těchto časech pandemie inspiraci právě v otužování, protože tuší, že jde o dobrý způsob, jak zvýšit svou imunitu a nepodlehnout koronaviru ani jiným nemocem. Rozhodnete-li se pro otužování, měli byste dobře zvážit možnosti a rozhodně začínat postupně. Jste-li ale zdraví, určitě se nemáte čeho bát. Postupně tak přetvoříte nepřítele „zimu“ na pomocníka.

Metody

Nejjednodušší metodou otužování je spánek v chladné místnosti a pobyt v chladném vzduchu. Postupně snižujete teplotu, kterou snesete a prodlužujete dobu. Pokud se budete cítit už jisti, můžete přistoupit ke sprchování studenou vodou. Pro začátek tím můžete zakončit běžné sprchování. Později pak se už můžete sprchovat studenou vodou běžně. Čas přidávejte postupně, každý den o pár vteřin déle. Výsledek zimního sprchování studenou vodou by měl být zhruba mezi jednou až třemi minutami. V létě potom do pěti minut. Na sprchu navazuje koupel v chladné vodě. Při teplotě vody 15 stupňů stačí asi 20 minut. Pak můžete zkoušet i vodu chladnější a opět přidávat postupně čas. Nechtějte se hned měřit s trénovanými otužilci.

Jestliže jste opravdu dobrodruzi, můžete zkusit vyhledat informace o metodě, kterou vymyslel Wim Hof. Tento Holanďan pořádá různé kurzy. Kombinuje dýchací techniky s pobytem v ledové vodě. Po třech dnech v jeho kurzu můžete vystoupat na Sněžku v trenkách. Pokud se vám do takového extrémního dobrodružství nechce, můžete zkusit naopak pobyt v kryokomoře, kde jste při teplotě mezi -110 až -180 stupni Celsia. Tělo reaguje, i když vy suchý chlad nepociťujete zdaleka tak negativně. Více o správném dýchání si přečtěte v článku zde. A určitě se pusťte do zvládnutí chladu, protože si tak můžete pomoci k pevnějšímu zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve