Zázvor. Dermatologové tvrdí, že kořen rostliny dokonale omlazuje pleť

 Krása 
08. února 2021 08:14 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zázvor má svoje pevné místo v péči o pleť a pokožku Depositphotos
Je ostrý a zvláštně tvarovaný a má dlouholetou pověst léčivé rostliny. Po celá staletí se jedná o domácí lék na vše od podrážděného žaludku po příznaky nachlazení a chřipky. Ale zázvor jako dokonalý omlazovač pleti?

Ano, zázvor může léčit zánět, ale také vám může uzdravit poškozené vlasy, vylepšit pleť a může dokonce dostat pod kontrolu celulitidu.

Co všechno tedy dokáže zázvor?

Zázvor je mimo jiné dobrý na jizvy. Díky svým tonizujícím a antioxidačním vlastnostem může zázvor částečně vyhladit jizvy, které pak nebudou tolik vidět. "Zázvor má antioxidační vlastnosti a má tonizující účinek, díky čemuž je schopen normalizovat jizvy hypopigmentované (jizvy světlejší, než je váš přirozený tón pleti),“ říká dermatoložka Audrey Kunin.

Zázvor také omlazuje pleť. "Existují skutečná data, která potvrdila, že zázvor má tlumící vliv na enzymy, které štěpí kolagen, MMPs AKA kolagenázu,“ dodává Kunin. Vzhledem k tomu, že potřebujeme kolagen k pružné a pevné pleti, je tato energetická složka skvělým nástrojem proti stárnutí.

Zázvor rovněž podporuje růst vlasů. Množství vitaminů, minerálů a mastných kyselin uvnitř zázvoru vlasy totiž posiluje. Navíc je zázvor vynikajícím bojovníkem proti lupům. "Je to antiseptický prostředek, který pomáhá udržovat hladinu přírodních kvasinek a bakterií, které způsobují lupy, na nízké hladině,“ říká Kunin.

Zázvor rovněž snižuje celulitidu. Kromě svých detoxikačních a povzbuzujících vlastností je zázvor také známý tím, že umí minimalizovat výskyt tolik nenáviděných dolíčků na stehnech.

Jak zázvor používat

U pokožky, která se potýká s jizvami, stačí vymačkat šťávu z čerstvého zázvoru na jizvy a nechat šťávu zaschnout. Udělejte to jednou nebo dvakrát denně a každý den a za pár týdnů byste měli zaznamenat zlepšení. Během několika měsíců budou vaše jizvy téměř neviditelné, jak tvrdí Audrey Kunin.

Můžete si také vyrobit dvoutýdenní masku, a to ze stejných dílů nastrouhaného nebo práškového zázvoru, medu a čerstvé citronové šťávy. Nechejte masku působit až 30 minut a opláchněte, bude na vás čekat zářivá pokožka. Můžete také vařit tyto tři přísady a připravit si čaj na žaludeční problémy.

Potřebujete masku na vlasy? Doma si ji připravíte tak, že smícháte stejné části strouhaného zázvoru a jojobového oleje a vmasírujete do vlasů a hlavně do pokožky hlavy. Po 30 minutách vlasy opláchněte a šamponujte jako obvykle.

U celulitidy stimulujte krevní oběh a tonizujte svou pokožku tělovým peelingem s citronovou a zázvorovou vůní. Smíchejte 1/2 šálku cukru, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru a kůru z jednoho citronu. Co vám zbyte, klidně uskladněte v lednici, kde vám tento peeling vydrží i týden.

Můžete si ale také koupit již hotové zázvorové produkty, jako jsou scruby a peelingy na pleť a pokožku. Na vlasy existují zázvorové kondicionéry a na krásnou pleť dokonce séra s obsahem zázvoru a vitaminu C. Dále čtěte: Pro boj s vráskami a hydratací je tu horká novinka v podobě hyaluronátu sodného.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?