Kdy může banán poškodit naše zdraví a kdo by se měl mít na pozoru

 Zdraví 
04. února 2021 09:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdo se musí mít na pozoru i před banánem Pixabay
Banány určitě patří k oblíbenému ovoci a možná si mnozí říkáte, že titulek článku nedává smysl. Ale i zdravé potraviny mohou některým nemocným lidem uškodit. Máme další informace.

Banány obsahují mnohé tělu prospěšné látky. Zdravý člověk je proto může konzumovat bez obav a určitě v tomto případě převáží zdravotní benefity.

Lidé s nemocnými ledvinami a srdcem

Kriticky nebezpečné mohou být banány pro osoby se špatně fungujícími ledvinami. Banány jsou totiž extrémně bohaté na draslík, takže lidé, kteří mají nemocné ledviny, banány nesmějí jíst. Podobně to platí například i pro rajčata. Jsou skutečně popsané případy, kdy si člověk s nemocnými ledvinami přivodil po konzumaci těchto plodů infarkt. Pokud máte nějaké srdeční onemocnění, měli byste se též informovat, zda vám banány neškodí. Na straně druhé netřeba mít obavy z toho, co se občas někde objevuje. A sice to, že po konzumaci sedmi banánů zaručeně zemřete. Takové informace se na pravdě nezakládají a tento názor vznikl asi proto, že po snězení sedmi banánů dostaneme do těla horní hranici doporučené denní dávky draslíku. Tělo má ale různé mechanismy, jak se s mírným nadbytkem draslíku i jiných látek vypořádat. A ruku na srdce, jíst každý den třeba deset banánů by se nám asi nechtělo.

Už vůbec se nemusíme bát radioaktivity. Ta je všude, tedy i v banánech. Ale pro poškození zdraví bychom museli sníst denně více než dvě stě banánů.

Zralý či méně zralý?

Otázku o tom, v jaké fázi banán konzumovat, nelze jednoduše vyřešit. Banány se dají jíst v každém stádiu. Většině lidí chutnají ty zralejší, i když mnozí odmítají banány přezrálé. Ani ty ale nejsou špatné. Během dozrávání se mění hlavně obsah pektinu, který průběžně klesá, dále pak obsah nerozpustné vlákniny, který se také snižuje, ale oproti tomu roste podíl cukrů. Méně zralý banán má tu výhodu, že se nerozpustná vláknina dostává až do tlustého střeva, kde tvoří výživu pro přátelské bakterie. Její vysoký podíl také umožňuje lepší stabilizaci glukózy. Nezralé banány proto mohou řešit inzulínovou rezistenci, která trápí mnoho lidí v moderním světě. Po méně zralých banánech se také cítíme déle zasycení. Lidé s cukrovkou by proto měli jíst spíš zelenější banány.

K čemu dalšímu je banán dobrý

Banány dodávají nejen potřebný draslík, ale také hořčík. Oba prvky jsou obvykle potřebné. V banánech je i vitamin B6 a dokonce i vitamin C. Také zde najdeme měď a mangan. Kombinace B6 a hořčíku je velmi výhodná. Banány proto doporučují odborníci například při kocovině. Jakkoli jsme varovali před konzumací banánů při nemocech ledvin, platí ovšem to, že banány mohou být prevencí takových onemocnění. Banány obsahují též hodně antioxidantů. Patří sem katechiny a dopamin. Tento dopamin se nemůže dostat do mozku a tam působit. Uplatní se ovšem jako zdatný antioxidant, čímž prospěje našemu zdraví.

Jak jíst

Z některých druhů banánů se dají připravovat různé slané kaše a další pokrmy. Z odrůdy cavendish, která se běžně prodává, se to však nehodí. To je banán vhodný k přímé konzumaci. Je zajímavé, že byl nalezen v botanické zahradě v Saigonu v padesátých letech minulého století. Všechny další stromy jsou odvozené řízkováním. Klasický neupravovaný banán je ale skvělý. Někdy jej kombinujeme s dalším ovocem. Můžeme z něho připravit i dietní zmrzlinu bez cukru. O tom více najdete v článku zde. Nebo naopak trochu zdravosti ubrat a připravit si banán v kvalitní čokoládě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?