Jóga s dětmi naučí děti zábavnou formou starat se o své tělo a posílí jejich vztah s rodiči

 Děti 
02. února 2021 13:20 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti denně potřebují dostatek fyzické aktivity Pexels
Při snaze najít dítěti dobrý koníček často můžete sklouznout k něčemu, co vaše dítě nebude bavit. Acroyoga s dětmi zabaví nejen vaše dítě, ale i vás, posílí váš vzájemný vztah, a navíc prospěje vašim tělům i duším. Ze společného koníčku tak budete čerpat množství energie, ale i společných vítězství a překonaných překážek. A co víc? Na vašem těle se to brzy pozitivně projeví.

Naučit dítě, že musí o své tělo pečovat, je velmi důležité. Cestou příkazů, zákazů a musů to však většinou nikam nevede. A u dětí to platí obzvlášť. Naopak dítěti ukažte, jak může své tělo trénovat zábavnou formou, jděte příkladem a užívejte si to. Dítě si pak na pohyb zvykne, pozná své limity a navíc bude vyrůstat do zdravého silného těla.

Otázkou je, jak dítě bez nucení naučit, aby o své tělo pečovalo s radostí a aby ho to bavilo hned od začátku. Cest je jistě několik, ale děti se učí hlavně nápodobou a když mohou dělat něco, co dělají dospělí, většinou je to baví od první chvilky. Acroyoga je pro děti nejen vhodným sportem, který řeší jak bolavá záda, tak ploché nohy, ale navíc si u ní užijete spoustu zábavy a dobrodružství.

Moderní děti

V dnešní době není výjimkou, že má dítě i čtyři koníčky týdně. V pondělí keramika, v úterý programování, ve čtvrtek angličtina a v pátek klavír. Na tom asi není nic špatného, pokud pomineme fakt, že dítě nemá téměř žádný čas samo na sebe a své pocity a myšlenky, ale hlavně jde o to, že u všech těchto aktivit sedí. Nemá téměř žádnou fyzickou aktivitu. Půlku dne prosedí ve škole a druhou půlku v kroužku. To vede nejen k tloustnutí, ale i k nepoznání limitů svého těla, k pozdním večerkám, protože dítě zkrátka není unavené, k plochým nohám, nebo problémům s páteří. Jak rodiče nevědomky ničí zdraví svých dětí, jsme psali zde.

Přínosy acroyogy

Děti ale potřebují i fyzický pohyb. Jazyky, hudební vzdělání, všeobecný rozhled a umění ovládat počítač se jistě v budoucnu hodí, ale tělo máme jen jedno a je potřeba o něj pečovat, aby nám mohlo sloužit do vysokého věku. Díky acroyoze tělo posílí a uvolní napětí. Zábavnou formou spolupráce rodiče s dítětem se dítě naučí koordinaci pomocí výzev, které společně s rodičem podstoupí a překoná. Děti se naučí povolit i stáhnout svaly, stočit se do klubíčka nebo napnout jako luk díky mnoha zábavným cvikům. Rovněž se aktivují plosky nohou, což předchází problémům s propadlou klenbou a tělo se celkově může vyvíjet přirozeně tak, jak je potřeba.

Posílení vztahu rodič – dítě

Nejlepší na tom všem je, že se nejedná o žádné cviky na podložce, o nic strojeného, nuceného. Cvičit můžete klidně v přírodě, na procházce nebo doma. Zkrátka jak a kde chcete. Jedná se o více či méně akrobatické cviky, ve kterých po vás dítě různě přelézá, vylézá na vás, při čemž musí zapojit různé svaly a držet balanc. Zároveň si ale daleko víc uvědomuje samo sebe, poznává své potřeby, ale naučí se chápat a cítit i vaše potřeby. Zároveň posilujete jeho důvěru ve vás, dítě se ujišťuje, že ho udržíte, nepustíte či unesete. Tu důvěru, souhru, uvolnění a pocit uspokojení, který to dítěti přinese, je k nezaplacení.

Pro koho je vhodná

Nejlepší je začít s dětmi ve věku od tří do šesti let. Mladší sourozenci pak už jen okoukávají, co dělá jejich starší sourozenec a jejich zapojení je pak snazší. Zvládne to dokonce i rodič, který nikdy dříve jógu necvičil. Možná sami uvidíte, kolik cviků sami znáte. Jako například trakař, letadlo nebo houpačku.

Houpačka

Položte se na záda, nohy přitáhněte koleny na prsa. Pozvětě dítě, ať si lehne hrudníkem na vaše holeně, chyťte jej v podpaží a narovnávejte nohy nahoru a zpět dolů. Kolena máte stále u prsou. Dítě se houpe jako na houpačce, chvíli je vodorovně, chvíli hlavou dolů.

Jeníček a Mařenka

V této pozici stojíte s rozkročenýma nohama, jakobyste chtěli udělat široký dřep. Nohy jsou lehce pokrčené. Pomozte mu, aby na vás vyšplhalo tak, že bude stát za vašimi zády, ploskami na vašich stehnech. Až bude ve své pozici, vy zůstaňte ve své a jistěte ho uchopením za lýtka. Společně se rozhlédněte, zda nevidíte v dálce perníkovou chaloupku. Nejprve na jednu stranu, poté na druhou a opakujte, dokud vás to baví. Skvělé je to, že je to vlastně pořád jen hra. Dítěti vůbec nemusíte říkat, že cvičíte.

Test důvěry

Je skvělým cvikem především pro posílení vzájemného vztahu. Nechte dítě, aby si stouplo před vás. Stoupněte si za něj a udělejte dlouý krok vzad. Vyzvěte jej, aby vám plně důvěřovalo a padlo jako hřebík do zadu. Chyťte jej. Vyzkouší si, jaké to je padat a být včas zachyceno milovanou osobou.

Splašený kůň

Jděte do pozice pejska na všechny čtyři. Nechte dítě, ať vás osedlá a choďte s ním po bytě, zahradě nebo parku. Vyzvěte jej, ať se pevně drží a "splašte se". Zůstaňte na kolenou, ale ruce dávejte vzhůru, pak jděte opět na čtyři a přeskočte do strany a stále opakujte, aby dítě muselo držet balanc a nespadlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve