Běžnou ústní hygienou kazům nepředejdete. Bojovat proti nim musíte i jinými způsoby

 Zdraví 
29. ledna 2021 13:35 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Základem dobré ústní hygieny je správné čištění zubů Depositphotos
Každý den se vzorně věnujete péči o ústní dutinu, ale stále se vám kazí zuby? Nejde o nic výjimečného. V ústech se nachází až několik set druhů bakterií, které přeměňují cukry ve zbytcích potravy na kyseliny. Ty následně naruší zubní sklovinu a dojde ke vzniku kazu. Není jednoduché proti nim bojovat, mnohdy ani precizní ústní hygiena proti jejich tvorbě nestačí. Kromě čištění zubů se zaměřte i na další preventivní kroky.

Základem dobré ústní hygieny je správné a dostatečně dlouhé čištění svého chrupu. Dále byste měli používat i mezizubní kartáčky či dentální nitě. Mezi zuby se totiž také dostávají kousky jídla, kvůli kterým se vám snadno může vytvořit mezizubní kaz. Navštěvovat byste měli i dentální hygienu, kde vám odborníci velmi precizně vyčistí zuby a zbaví vás zubního kamene.

Může se stát, že i když absolvujete všechny tyto úkony, občas vám nějaký kaz stejně vznikne. Proto ještě vyzkoušejte následující metody, kterými prevenci proti kazům přivedete do dokonalosti.

Žvýkejte žvýkačky bez cukru

Žvýkačky mají na zuby dobrý vliv, ale pouze v případě, že jsou zcela bez cukru. Klinické studie totiž dokázaly, že žvýkání žvýkaček bez cukru zejména po jídle napomáhá obnovovat odvápněnou zubní sklovinu. Jednu z nich si můžete přečíst zde. Většina žvýkaček bez cukru obsahuje složku zvanou xylitol. Jde o sladidlo, které zubům neškodí, protože bakterie v ústech ho nejsou schopné metabolizovat. Navíc se ústa naplní slinami, které mají přirozenou schopnost zbytky jídla smýt. Pozorně si však čtěte složení žvýkaček.  

Eliminujte cukr a doplňujte vitamin D

Pokud vás neustále trápí kazivost zubů, i když precizně o svůj chrup pečujete, měli byste změnit jídelníček. Můžete totiž v potravě přijímat velké množství cukru a zubní sklovina se nestíhá dostatečně regenerovat. V takovém případě vám totiž nepomůže ani precizně provedená ústní hygiena. Přečtěte si, jakými způsoby můžete porazit chuť na sladké.

Konzumujte stravu, která je bohatá zejména na vitamin D, který však můžete získávat i z vitaminových doplňků. Prospěje vám, protože napomáhá ke vstřebávání vápníku a fosfátu z potravy. Přijímáním dostatečného množství vitaminu D podpoříte nejen svůj imunitní systém, ale i oslabenou zubní sklovinu.

Čistěte si zuby kokosovým olejem

Ve volné chvíli během dne si čistěte chrup kokosovým olejem, nebo si pořiďte pastu, která tuto ingredienci obsahuje. Kokosový olej má totiž antibakteriální účinky. Dokáže bojovat i proti bakteriím v ústní dutině. Funguje jako skvělá prevence před tvorbou zubních kazů, a navíc vás může i zbavit nepříjemného zápachu z úst.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve