Hodně lidí hazarduje se svým zrakem. Několik rad, jak si zachovat zdravé oči

 Zdraví 
26. ledna 2021 10:05 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Oči jsou důležité a stojí za to si je chránit Pixabay
Zrak je jedním z nejdůležitějších smyslů. Přesto s ním často hazardujeme. Máme několik rad, jak si zachovat oči v dobré kondici.

Očima přijímáme až 80 procent potřebných informací. Teprve když oči nefungují, přebírají ostatní smysly jejich úlohu, ale některé vjemy nám přiblížit stejně nedokážou. Je škoda si oči zbytečně ničit.

Základní hrozby

Mezi hlavní hrozby, které kvalitu našeho vidění ohrožují, jsou jednak šedý a zelený zákal, ale také třeba odchlípnutá sítnice a jiná poškození na sítnici, která vedou až ke ztrátě zraku. Kvalitu vidění pak ovlivňuje stav akomodace. Když přestane fungovat, dojde k rozmazanému vidění a k neschopnosti zaostřit na určitou vzdálenost. Zde se může uplatnit vliv věku, ale také naprosto jednostranné zatěžování očí. Typickým příkladem takového chování je neustálé sezení u monitoru. Dochází k významnému rozvoji krátkozrakosti. V Asii je dokonce nyní zhruba dvakrát více případů tohoto onemocnění než v minulosti. Běžné jsou také různé alergické reakce spojené s pálením a svěděním očí. Konečně nelze nezmínit úrazy. Ty se zase stávají buď v zaměstnání nebo při různých sportovních aktivitách nebo hobby činnostech.

Zdroj potíží

Velkým zdrojem potíží je cukrovka. A to jak cukrovka prvního typu, ale i cukrovka druhého typu. Jakmile totiž dochází k poškození drobných vlásečnic, které vyživují oko, vede to nutně ke zhoršení vidění a v některých případech právě i k nevratným změnám na sítnici. Cukrovka ale stojí i za větším množstvím šedých a zelených zákalů. Zelený zákal je jinak způsoben nárůstem nitroočního tlaku. Ten vede k různým poškozením. Zprvu nebolí, ale vedle sítnice může zasáhnout i oční nerv, který odumře. Důležitá je včasná diagnostika a držení nemoci na uzdě, protože zbavit se jí nejde. Šedý zákal je způsoben zakalením čočky. Dnes se dá operativně řešit. Nemoci způsobené vysedáváním u počítače mají součinitele v podobě malého množství denního světla. Při práci či zábavě dochází k úrazům, protože si své oči nedostatečně chráníme.

Prevence

Jak cukrovku, tak i stav očí ovlivňuje významně i naše strava. Měla by být bohatá na vitaminy, zejména na vitamin A. Pozor, tento vitamin je rozpustný v tucích. Je proto dobré kombinovat například mrkev s nějakým tukem. Celkově bychom měli ubrat u sacharidů a přidat u bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Zajímavé tipy najdete i v článku zde. Nepostradatelný je pohyb, včetně pohybu na čerstvém vzduchu a za denního světla. Pokud musíte pracovat na počítači, dávejte si pravidelně přestávky a snažte se vyjít ven nebo alespoň se dívat z okna. Při práci a sportu využívejte dostupné ochranné pomůcky. Nosíte-li dioptrické brýle, často pomohou ochránit oči před odletujícími částečkami a úlomky. Specializované ochranné brýle jsou ale vhodnější. U některých činností, třeba při svařování, jsou dokonce nutné. Snažte se také oči cvičit. Měňte cíleně vzdálenost, na kterou oko zaostřuje. Zavřete oči a kružte jimi na obě strany. Mějte také dost odpočinku a spánku. A nezapomínejte chodit na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři. Máte-li více než čtyřicet let, měli byste k němu zajít na preventivní prohlídku jednou do roka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47