Zničit plíce si nemusíte jen kouřením. Chronická obstrukční plicní nemoc se zpočátku téměř neproje

 Zdraví 
21. ledna 2021 15:56 / Bronislava Silná
  3
📷
5 fotografií v galerii
Nejen kouření může zničit naše plíce Depositphotos
O škodlivosti kouření nikdo nepochybuje. Možná ale tolik lidí neví, že si může vážné zdravotní potíže přivodit i jinak.

Dnes i přesvědčení kuřáci uznávají, že jejich závislost není zdravá. Často se trápí nad tím, že nemohou přestat. Ale současně si mnoho z nás na podobné zdravotní problémy zadělává. Přitom málokdo tuší, že má problém.

Příčinou CHOPN může být i krb

Chronická obstrukční plicní nemoc je velmi častá příčina úmrtí. Umírá na ni u nás ročně kolem 3500 osob a počet stále roste. Hlavní příčinou je sice kouření, ale vedle toho jsou popsány případy, kdy je původcem nemoci pobyt v prašném prostředí, domácí krb či krbová kamna. Je ostatně známo, že CHOPN je velmi rozšířená v zemích třetího světa, kde je častou příčinou pobyt lidí u venkovních ohňů spalujících dřevo. Je tedy patrné, že i něco tak krásného a žádaného, jako jsou kamna v domácnosti, může mít na naše plíce devastující účinek. A pak samozřejmě všudypřítomný prach, který se sice snažíme likvidovat, ale v některých případech je to vzhledem k blízkosti nějaké továrny boj předem prohraný. Také je dobré vědět, že mnohá onemocnění dýchacího ústrojí má na svědomí též automobilismus. Všechny filtry jsou proto u aut velmi dobré. A to jak ty, které jsou na cestě z motoru ven, tak i ty, které jsou na vstupu vzduchu dovnitř automobilu.

Jak se CHOPN projevuje

Chronická obstrukční plicní nemoc se zpočátku téměř neprojevuje. Případně se obtíže projeví při nachlazení, kdy si nemocný ani neuvědomí, že jde o něco horšího. Zahlenění, vykašlávání hlenů, neschopnost za chůze mluvit. To už jsou vážnější dopady nemoci. Později je třeba se zastavovat při chůzi. V závěru onemocnění je pacient rád, že může vůbec sedět. Dochází k postupné otravě oxidem uhličitým. Nemoc je nevyléčitelná, možná je jen transplantace plic, která je nadějí pro mladší pacienty. Jedinou pomocí je dodržování lékařských doporučení a různá dechová cvičení, která pomohou prodloužit nemocnému život.

Uvádíme sice CHOPN jako příklad nepříjemného onemocnění, které může mít svůj původ i jinde než u kouření. Ale vedle CHOPN může mít stejný zdroj i rakovina plic. Zhoršují se také různé alergie. Paleta je proto velmi pestrá.

Prevence

Základní prevencí je nekouřit, ale také se vyhnout pobytu v prostředí, které je znečištěno prachem či kouřem z lokálních topenišť. Je jasné, že ne vždy můžeme mít situaci zcela pod kontrolou. Kouření je otázkou rozhodnutí. Chceme-li mít v místnosti kamna, je třeba dbát na dobrý stav komína, aby odtah spalin fungoval na sto procent. Pokud máte kotelnu, izolujte dobře dveře vedoucí do dalších částí domu a zajistěte odvětrání. Z hlediska prachu pomohou dobře těsnící okna a větrání hlavně v době po dešti, kdy se vzduch přirozeně pročistí. U aut dbejte na to, abyste měli i pylový filtr do kabiny, a také udržujte v dobrém stavu vaše filtry pevných částic. Pohybujte se často v přírodě. Choďte na procházky a na delší výlety. Trápí-li vás alergie na pyl, zkuste různá řešení, třeba podle článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve