K čemu určitě neslouží vatové tyčinky. Drtivá většina lidí je používá naprosto nesprávně

 Zdraví 
18. ledna 2021 08:44 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo by je neznal - přesto je většina lidí používá špatně Pixabay
Kdo by neznal vatové tyčinky. Na plastové tyčce dvě vatová zakončení. Drtivá většina lidí je ale používá naprosto nesprávně.

Vatové tyčinky mohou sloužit k mnoha věcem. Přesto je většina lidí používá tak, že tím ohrožuje své zdraví. Zkusíme vysvětlit proč.

Správné použití

Vatové tyčinky můžete použít na spoustu věcí. Můžete jimi nanést dezinfekci na místo štípnutí, či jiné poranění na kůži. Můžete pomocí vhodného přípravku ošetřovat akné. Můžete jimi čistit nos dítěte. Můžete je využít při nanášení kosmetických přípravků, ale také při odličování. Hodí se i pro nanesení parfému. Své využití najdou i pro různou technickou výpomoc v domácnosti. Hodí se výborně třeba i k pročištění odtoku vysrážené vody na zadní straně chladničky. Nebo jimi můžete vyčistit nějaké hůř přístupné místo. Odzkoušené jsou i na pročištění gumové hadičky u zásobníku na mléko v kávovaru. Tam budete potřebovat rovnou dvě, abyste tu první dostali z hadičky zase ven. Tyčinku můžete použít k nanášení barvy či naopak k aplikaci ředidla. Fantazii se meze nekladou.

Chybné použití

Vatová tyčinka neslouží na čištění uší. Tedy alespoň rozhodně ne v tom smyslu, že by patřila do vnitřní části zvukovodu. Jestliže ji využijete na čištění záhybů boltce, nelze proti tomu nic namítat. Jakmile ale zamíříte s tyčinkou dovnitř, děláte zásadní chybu. Hrozí v zásadě dvě věci. Buď tyčinka pronikne příliš hluboko a vy si poraníte ušní bubínek, nebo si pomocí tyčinky zatlačíte ušní maz směrem k bubínku, kde se pak vytvoří pevná zátka a vy budete špatně slyšet. Obě varianty nejsou dobré. Rozhodně se jim obloukem vyhněte. Nenechte se mást ani případnými zmínkami, že jde o tyčinky na čištění uší. Není tomu tak.

Jak čistit uši správně

Mnoho lidí se ptá, jak mají tedy správně vyčistit uši, když nemohou použít tyčinku. Odpověď je překvapivě jednoduchá. Vnitřní část uší se nečistí. Za normálních okolností zde probíhá proces samočištění. Maz chrání oblast zvukovodu před poraněním a průnikem infekce. Přebytečný maz zasychá a přirozeně se dostává z ucha ven. Někdy tento proces i zpozorujeme. Obyčejně něco cítíme v uchu a prstem tento vyloučený kousek zaschlého mazu vyndáme. Nic víc není třeba. Pokud ovšem dojde k zatlačování mazu směrem k bubínku právě nevhodným použitím tyčinek, dostaneme se patrně k lékaři, který buď musí provést průplach uší nebo jiným vhodným způsobem mechanickou překážku v uchu odstraní. Jestliže si způsobíte dočasnou ztrátu sluchu pomocí vatových tyčinek, nesnažte se věc napravovat sami, ale rozhodně vyhledejte lékaře. Poškození bubínku by mělo mnohem vážnější průběh a vedlo by k trvalému poškození kvality sluchu. Více o uchování dobrého sluchu se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47