Netvořit odpad je moderní. Japonská čistotnost má ale i duchovní význam

 Ostatní 
13. ledna 2021 11:35 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úcta k přírodě je v Japonsku vidět na každém kroku Depositphotos
I přes všudypřítomný ruch a množství lidí je Japonsko proslulé svou dokonalou čistotou. A to i přesto, že ve veřejném prostoru chybí po atentátu v roce 1995 odpadkové koše. Japonci si zakládají na pořádek a také na recyklaci.

Skromnost, čistota, přirozený minimalismu, estetika, ohleduplnost, úcta k historii – to všechno je Japonsko. Zdejší pořádkumilovnost sahá do daleké minulosti, stejně tak jako i snaha vše maximálně recyklovat.

Země vycházejícího slunce byla dlouhodobě uzavřena okolnímu světu, proto místním obyvatelům nezbývalo, než si vystačit s velmi omezenými zdroji a recyklovat, renovovat a redukovat, co se dalo. Japonsko poprvé významně zasáhlo do světové historie recyklace odpadu dokonce už v roce 1031. Kromě recyklace odpadu hraje v japonské společnosti poměrně velkou roli i jeho opětovné využívání.

Moderní je netvořit odpad

Na celém světě sílí snaha omezit odpadky. V některých zemích se klade důraz i na možnost prodeje opotřebovaných věcí. V Japonsku jsou populární bleší trhy. V Tokiu se pořádají hlavně v městských parcích. Protože v Japonsku nejsou téměř žádné odpadkové koše (důvodem je snaha ochránit obyvatele od možného zneužití košů pro umístění výbušnin, jako se to stalo v roce 1995), Japonci si nosí odpadky domů. Tam je pečlivě třídí. Jsou v tomto ohledu velmi precizní a systematičtí, nikdy si nedovolí hodit papír mezi plasty, recyklují naprostou většinu všeho, dokonce až 96 % kovů.

Návrat ke kořenům

I přes obrovský technický pokrok a rozvoj přibývá lidí, kteří volají po návratu ke kořenům. V Japonsku mají tyto tendence i duchovní podtext a opírají se o buddhismus. Je to výzva k obnovení pout se Zemí a opětovnému uznání důležitosti zacházení se všemi živými i neživými entitami s velkou péčí a úctou. Na východě se někteří obyvatelé domnívají, že vše živé i neživé má duši, proto je třeba ke všemu přistupovat laskavě.

Inspirujte se

Líbí se vám japonský minimalismus, čistota a láska k okolí? Pak zkuste přispět i vy. Stačí omezit obaly, třídit odpadky a být laskavější. Můžete vyzkoušet i japonský styl úklidu, při kterém se postupuje podle kategorií, ne podle místností.

Věci podobného druhu skladují společně. Proto také uklízí vše naráz a ne každý den něco. A nic nemíchají. Takže v kuchyni je opravdu jen to, co patří do kuchyně, v koupelně jen to, co patří do koupelny. Vždy navíc roztříděno do krabic podle sezon apod. Logicky, systematicky, nekompromisně. A vše zbytečné musí pryč. Jde o to, minimalizovat počet svých věcí na ty, které opravdu využíváte a máte je rádi. 

Důraz se klade i na vůně (každá místnost by měla čistotou nejen zářit, ale i jemně nevtíravě vonět) a barvy. Jaký vliv na nás mají barvy a jak je využít, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?