Mílie nemačkejte, zůstaly by po nich jizvy. Zbavte se bílých pupínků osvědčeným způsobem

 Krása 
12. ledna 2021 08:50 / Eva Vogelová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Mílie jsou malé cysty, které se objevují na povrchu pokožky Shutterstock
Mílie se objevují na obličeji a jsou zcela neškodné. Většina lidí se jich však chce zbavit, protože vypadají nevzhledně. Bílé pupínky vám možná mohou připomínat akné, takže vás nepadne, že se jich zbavíte stejným způsobem. Klasické vymáčknutí většinou způsobí, že se vám následně vytvoří jizvy. Proto je odstraňte způsobem, díky kterému po nich nebudete mít na pleti žádné stopy.

Pokud máte na obličeji pouze minimální množství bílých hrudek, které nejsou téměř vidět, o jejich odstranění se nepokoušejte. Nejspíš vám totiž po chvíli samy zmizí. To platí i v případě novorozenců a malých dětí. Pokud se vám jich na pleti vytvořilo hodně, postupujte následovně.

Jak mílie vznikají?

Mílie jsou malé cysty, které se objevují na povrchu pokožky. Vznikly z odumřelých kožních buněk, které se zachytily pod kůží a nedostaly se ven. „Mílie se nacházejí většinou v okolí očí, kde mohou vzniknout v důsledku používání hutných krémů. Kůže okolo oka je velmi tenká, takže i více náchylná k poškození,“ tvrdí dermatoložka Anjali Mahto. Mílie se také objevují i na nose a dalších částech těla.

Odstraňování mílií vyžaduje preciznost

Pokud odstraníte bílé tečky špatně, můžete si na obličeji vytvořit pořádnou paseku, která skončí jizvami. Proto s nimi nemůžete zacházet stejně jako s akné. Musíte dodržet hygienická opatření, abyste si do pokožky nezanesli nečistoty. V případě, že se na to necítíte, práci s cystami raději přenechte dermatologovi. Možná vás trápí i pigmentové skvrny. Zjistěte, jak se jich efektivně zbavit.

Jak mílie odstranit?

Pokud jste se rozhodli, že se do zbavování pustíte sami, striktně dodržujte postup. Nachystejte si ostrou jehlu a pinzetu. Oba nástroje důkladně vydezinfikujte. To samé udělejte i s rukami. Můžete použít dezinfekční prostředek nebo alkohol. Následně si umyjte a vysušte pleť.

Uchopte jehlu a opatrně s ní propíchněte pouze vrcholek bílé hrudky. Pokud se bojíte, že ji nezvládnete propíchnout jen jemně, zabořte jehlu těsně vedle ní. Následně cystu opatrně vytlačte ven skrz otvor. V případě, že máte pinzetu s tvarem do špičky, můžete s její pomocí obsah mílie vytáhnout. Musíte být však velmi opatrní a přesní, jinak si způsobíte ranku, která vyústí v jizvu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008