Před 42 lety udeřily mrazy, na které nebylo československé hospodářství připravené. Děti měly uhelné prázdniny

 Retro 
07. ledna 2021 14:44 / Mirka Malá
  33
📷
3 fotografie v galerii
Na změnu počasí socialistické hospodářství nebylo připravené Archiv ČT
Zatímco Česko z kraje roku 2021 zasypal sníh, v roce 1979 naši zemi sevřely obrovské mrazy, na které nebylo československé hospodářství připravené. Nebylo čím topit, a tak se toto období zapsalo do historie jako "uhelné prázdniny".

Kromě toho, že se vše odehrálo rovněž v lednu, je tu ještě jedna paralela se současností. Stejně jako tehdy ani dnes většina dětí nechodí do školy.

Zmrzlo uhlí

Je to tak a odtud také název "uhelné prázdniny". Co se vlastně stalo? Po extrémně teplém a propršeném konci roku 1978 se náhle prudce ochladilo a začalo sněžit. Vytěžené uhlí, které se nikde neskladovalo a prostě jen leželo venku na haldách, prakticky přes noc zmrzlo. Během 24 hodin se totiž teploty změnily z plus 15 stupňů Celsia na minus 20 stupňů Celsia.

Výsledkem nepřipravenosti socialistického hospodářství byla energetická katastrofa. A s vydatným sněžením se paralelně přidala i ta dopravní.

Elektrárny rázem neměly čím topit, v dolech zamrzla těžební technika, takže nebylo možné elektrárnám dodávat ani čerstvě vytěžené a nezmrzlé uhlí. Po celé republice začalo postupně docházet k výpadkům centrálního vytápění a problémy měla i elektrická síť.

Komunistická vláda zaspala a musela vyhlásit uhelné prázdniny

Komunistická vláda na novoroční situaci zareagovala až 5. ledna, kdy vydala nařízení, podle kterého se musely po celém Československu regulovat energetické potřeby. Podniky tak mohly vyrábět pouze částečně, regulován byl i odběr elektřiny. Některé veřejné budovy, jako například kina či divadla, byla podle nařízení vlády vytápěna na pouhých 16 stupňů Celsia, teplá voda na sídlištích tekla jen každý druhý den.

O den později dokonce došlo z energetických důvodů i k omezení vysílání Československé televize, která nejprve musela vysílat až od sedmé hodiny večerní, o dva dny později jí ale bylo nařízeno vysílat až od půl deváté večer.

Krize byla tak obrovská, že nakonec byly uzavřeny i kulturní instituce a vláda 8. ledna 1979 vyhlásila uhelné prázdniny, které se nakonec protáhly až do 29. ledna. Z krize se socialistické hospodářství prakticky dostalo až díky oblevě. Naopak děti, které si užívaly téměř celý leden doma, musely dohnat výuku tím, že jim byly zrušeny jarní prázdniny. Dále čtěte: Vánoce za socialismu. Co nesmělo v žádné rodině chybět a čeho bylo naopak nedostatek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve